Finlands president Sauli Niinistö, 69. Foto: LISA MATTISSON / LISA MATTISSON EXP
Finlands president Sauli Niinistö, 69. Foto: LISA MATTISSON / LISA MATTISSON EXP

Finlands president vinner presidentvalet: "Det känns"

Publicerad
Uppdaterad

Finlands sittande president förblir just det.

President Sauli Niinistö fick 62,7 procent av väljarstödet.

– Jag är rörd, men känner ansvaret. Jag ska göra mitt bästa, säger Niinistö enligt Yle.

De sista opinionsmätningarna hade gett Niinistö mellan 51 och 63 procents stöd.

På söndagen vann Finlands president Sauli Niinistö, 69, det finska presidentvalet. 

– Det känns. Jag är tacksam och tagen, sa han i en första kommentar enligt Yle.

Niinistö historisk vinnare 

När alla rösterna räknats visade det sig att president Sauli Niinistö fått 62,7 procent av rösterna, enligt Hufvudstadsbladet. På andra plats kom De grönas kandidat Pekka Haavisto med 12,4 procent, och på tredje plats Sannfinländarnas Laura Huhtasaari med 6,9 procent.

Niinistö blev därmed den första att väljas till president i Finland utan en andra och avgörande valomgång sedan valsystemet infördes 1994.

Valdeltagandet blev 69,9 procent, mot 72,8 procent i förra presidentvalet, enligt Yle.

Rekordmånga förhandsröster

Det var avgjort redan på förhand. När de rekordmånga förhandsrösterna – över 1 500 000 – hade lämnats in inför söndagens val stod det klart att Niinistö vunnit. Han fick 64,4 procent av förhandsrösterna. Tvåan Pekka Haavisto fick bara 11,2 procent.

Nils Torvalds, presidentkandidat för Svenska folkpartiet, hamnade lägst med 1,2 procent av förhandsrösterna på sin sida.

– Det är betydligt mindre än jag hade räknat med. Och jag är oroad över att vi får en president som får så högt stöd. Det är underliga siffror, sa han till YLE.

Statsvetaren Göran Djupsund säger till Yle:

– Svenskfinland har röstat på den sittande presidenten. Det här märks också på Åland.

Bakgrund i Samlingspartiet

Niinistö har en bakgrund som partiledare i Samlingspartiet, Finlands motsvarighet till Moderaterna.

Han har under sin tid som president försökt balansera Finlands internationella relationer. Han har skapat en förtrolig relation med Rysslands president Vladimir Putin och inlett samarbete med USA och Nato, enligt TT.

Nu, 2018, ställde den sittande presidenten upp utan något parti och var nominerad av en ”valmansförening”.

Sauli Niinistö får sex år till på presidentposten.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag