"Finlands officiella inställning är rasistisk"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
örn Donner, 82, författare och mångårig politiker på både riksplan och i Europa, följde nyhetsrapporteringen i sitt hem i Helsingfors.
Foto: Cornelia Nordström

Hundratals finländare bildade i helgen en mänsklig mur i Torneå för att hindra flyktingar från att passera gränsen till Finland.

Men det är inte finska mentaliteten bland vanligt folk som ska pekas ut, tror Jörn Donner.

– Jag kan bara påpeka att den officiella inställningen i Finland är rasistisk, vilket den är, säger den före detta riksdagsledamoten och EU-parlamentarikern.

Demonstrationerna vid den svensk-finska gränsen mellan Haparanda och Torneå väckte starka reaktioner.

På den finska sidan demonstrerade man mot att Finland ska ta emot flyktingar från Mellanöstern med budskapet "Go home Isis", på den svenska sidan samlades människor som är för flyktingmottagande.

Jörn Donner, 82, författare och mångårig politiker på både riksplan och i Europa, följde nyhetsrapporteringen i sitt hem i Helsingfors.

– Man ska inte göra en jätteaffär av demonstrationerna, det handlar inte om några stora mängder som aktivt demonstrerar mot invandringen och att det plötsligt kommer en reaktion bland en liten grupp finnar är förståligt, för vi har inte haft någon invandring, säger Jörn Donner och fortsätter:

– Men man ska inte överdriva de mentala skillnaderna mellan Sverige och Finland när det gäller invandring.

- Jag tror inte på sådana nationella karaktärsdrag utan menar nog att det är medvetna politiska beslut. Om man går ut och frågar människor på gatan så är de antagligen betydligt positivare till invandring än om de är politiker, säger Jörn Donner som lämnadesin riksdagsplats för SFP, förra året.

– Under hela min tid i politiken har invandringspolitiken i Finland varit fruktansvärt restriktiv, helt oberoende av vilka partier som har suttit i regeringen. Verbalt sett har det partiet som jag representerade, Svenska Folkpartiet, sagt att de är FÖR, men i praktiken är de lika goda kålsupare som alla andra.

Tog emot 3651 flyktingar

Finland tog 2014 emot 3651 flyktingar mot Sveriges 75 000.

– Finlands regering vill inte godta det förslag med kvoter som EU-kommissionen föreslår, de vill inte ha några jävla kvoter, som skulle innebära att de östra länderna i EU och Finland officiellt sett skulle ta emot mer. Jag kan inte göra fan åt det, jag kan bara påpeka att det är rasistsikt, vilket det är, den officiella inställningen. Det är mycket mer rasistiskt än Sverigedemokraterna.

– Man har inte nått den mognaden i Finland som i Sverige och Tyskland. Men Finland är ju inte Ungern och Kroatien som sätter upp stängsel, säger Jörn Donner.

"Idioter som bilar omänsklig mur"

I samband med helgens demonstrationer vid svensk-finska gränsen uppstod i debatten en påminnelse om det stora antal finska barn som togs emot i Sverige under finska vinterkriget och andra världskriget.

Bland annat skrev tv-profilen Mark Levengood på Twitter.

"Ni idioter som bildar en omänsklig mur mot flyktingar vid finska gränsen - inte länge sedan våra barn fick fly till svensk trygghet just där!"

Det där tycker Jörn Donner dock inte går att jämföra rakt av.

- Sverige ville vara neutralt i Vinterkriget så det fanns ett kollektivt dåligt samvete, det var därför man tog emot en jävla massa barn. Visserligen var det ont om mat i Finland, men något akut behov fanns inte. Till och med jag blev uppmanad att komma till Sverige när jag var barn men jag tackade nej. I helvete heller att jag ville till Sverige, säger han.

tisdagseftermiddagen röstade EU:s 28 migrationsministrar om en omfördelningsmekanism av flyktingar. 

Fyra länder röstade emot och Finland avstod från att delta i omröstningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.