Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Finland vill skrota sommartiden

Kan det vara farligt med somartid? Nu vill Finland skrota den.
Finland hoppas att EU ska utreda om det är hälsovådligt att ställa om klockan – och målet är att slopa systemet med vinter- och sommartid helt och hållet. Foto: / SUOMI 100
Många tycker det är kämpigt när tiden ställs om.

Kan det rentav vara hälsovådligt att årligen ställa om klockan?

Det hoppas Finland att EU ska utreda – och målet är att slopa systemet med vinter- och sommartid helt och hållet.

Finland försöker just nu ta frågan gällande vinter- och sommartid till EU-nivå.

Målet: Att den årliga tidsomställningen slopas helt.

Det hela grundar sig i ett medborgarinitiativ som samlat över 70 000 underskrifter. Bland annat lyfter man fram potentiella hälsofaror med att justera tiden fram och tillbaka varje år.

Men Finland behöver stöd i frågan för att det ska bli verklighet.

Finska Yle skriver att Finland först ska utreda de andra medlemsländernas och EU-parlamentets syn på saken. Finland vill även att EU-kommisionen ska inleda en utredning gällande tidsomställningens hälsopåverkan.

Regeringen har beslutat att presentera sommartid arrangemanget. Målet är att klockorna på skifta skulle överges på ett enhetligt sätt inom EU. Medlemsländerna ska tillsammans komma överens om tid antingen sommar eller vintertid, vi fortsätta på permanent basis.

Återinfördes 1980

Finlands trafik- och kommunikationsminister Anne Berner skriver på Twitter att landet vill frångå sommartiden och att hon hoppas på en överenskommelse mellan EU:s medlemsländer. 

https://twitter.com/AnneBerner/status/956790092756148225

Sommartid infördes i Sverige 1980 men hade dessförinnan testats under första världskriget. Tanken med olika tidssäsonger var då att få mer dagsljus och att spara ström men försöket föll inte väl ut bland befolkningen och systemet slopades snabbt.

Enligt en studie 2014 är majoriteten av EU:s medlemsländer nöjda med det nuvarande systemet gällande sommar- och vintertid, skriver Sveriges Radio på nätet.