Kan det vara farligt med somartid? Nu vill Finland skrota den.Kan det vara farligt med somartid? Nu vill Finland skrota den.
Kan det vara farligt med somartid? Nu vill Finland skrota den.
Finland hoppas att EU ska utreda om det är hälsovådligt att ställa om klockan – och målet är att slopa systemet med vinter- och sommartid helt och hållet. Foto: / SUOMI 100Finland hoppas att EU ska utreda om det är hälsovådligt att ställa om klockan – och målet är att slopa systemet med vinter- och sommartid helt och hållet. Foto: / SUOMI 100
Finland hoppas att EU ska utreda om det är hälsovådligt att ställa om klockan – och målet är att slopa systemet med vinter- och sommartid helt och hållet. Foto: / SUOMI 100
Många tycker det är kämpigt när tiden ställs om.Många tycker det är kämpigt när tiden ställs om.
Många tycker det är kämpigt när tiden ställs om.

Finland vill skrota sommartiden

Publicerad

Kan det rentav vara hälsovådligt att årligen ställa om klockan?

Det hoppas Finland att EU ska utreda – och målet är att slopa systemet med vinter- och sommartid helt och hållet.

Finland försöker just nu ta frågan gällande vinter- och sommartid till EU-nivå.

Målet: Att den årliga tidsomställningen slopas helt.

Det hela grundar sig i ett medborgarinitiativ som samlat över 70 000 underskrifter. Bland annat lyfter man fram potentiella hälsofaror med att justera tiden fram och tillbaka varje år.

Men Finland behöver stöd i frågan för att det ska bli verklighet.

Finska Yle skriver att Finland först ska utreda de andra medlemsländernas och EU-parlamentets syn på saken. Finland vill även att EU-kommisionen ska inleda en utredning gällande tidsomställningens hälsopåverkan.

Regeringen har beslutat att presentera sommartid arrangemanget. Målet är att klockorna på skifta skulle överges på ett enhetligt sätt inom EU. Medlemsländerna ska tillsammans komma överens om tid antingen sommar eller vintertid, vi fortsätta på permanent basis.

Återinfördes 1980

Finlands trafik- och kommunikationsminister Anne Berner skriver på Twitter att landet vill frångå sommartiden och att hon hoppas på en överenskommelse mellan EU:s medlemsländer. 

https://twitter.com/AnneBerner/status/956790092756148225

Sommartid infördes i Sverige 1980 men hade dessförinnan testats under första världskriget. Tanken med olika tidssäsonger var då att få mer dagsljus och att spara ström men försöket föll inte väl ut bland befolkningen och systemet slopades snabbt.

Enligt en studie 2014 är majoriteten av EU:s medlemsländer nöjda med det nuvarande systemet gällande sommar- och vintertid, skriver Sveriges Radio på nätet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag