Foto: Robban Andersson
 Foto: Robban Andersson

Finland vill köpa Jas

Publicerad

Finland kan komma att ersätta sitt nuvarande flygvapen med Jas Gripen.

Riksdagens talman, socialdemokraten Eero Heinäluoma, säger i en intervju med finska MTV3 att Finland bör överväga inköp av det svenska stridsplanet.

– Det svenska alternativet är något vi har i åtanke, säger Heinäluoma, till tv-stationen.

Det finska försvaret har de senaste åren fått stryka på foten när landet har försökt komma till rätta med sina ekonomiska problem. Men Eero Heinäluoma säger nu att han vill se en gradvis upprustning av det finska försvaret under nästa mandatperiod.

– Finland behöver ett trovärdigt försvar, och folket måste vara berett att lägga ner de resurserna, säger Heinäluoma till MTV3 Finland.

Han vill också se ett närmare samarbeta mellan de nordiska länderna när det gäller säkerhets- och försvarsfrågor. Sverige har redan köpt in bepansrade fordon från Finland och nu lyfter Heinäluoma idén om att grannlandet skulle kunna köpa in Jas Gripen-plan.

– Flygplansförvärv är något som är på gång, och det svenska alternativet är något vi har i åtanke. Om de nordiska länderna skulle hamna i ett läge där vi använder oss av en gemensam flygplanstyp så skulle det innebära enorma besparingar för inköp, underhåll och användning, säger Heinäluoma till MTV3 Finland.

Saab, som tillverkar Jas Gripen, gläds åt att Finland funderar på att köpa svenska stridsflygplan.

– Vi tror att vi har en väldigt bra produkt för Finland. Gripen E är en väldigt kapabel produkt, den ger en stor flexibilitet vilket gör att Finland självständigt kan göra ändringar av vapen, säger Eddy de la Motte, chef Gripen export, till Expressen.se.

Han tror att ett finskt köp av Jas Gripen skulle vara positivt för båda de nordiska länderna.

–  Jag tror att det skulle betyda mindre kostnader för både Finland och Sverige. Det skulle vara väldigt positivt tror jag. Och för oss som industri skulle det vara positivt om ytterligare kunder ville använda Gripen.

Pågår det några samtal?

– Nej det finns inga formella kontakter, utan vi följer utvecklingen på hur Finland formerar sig inför en eventuell anskaffning av stridsflygplan.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag