Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finland vill köpa Jas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Robban Andersson

Finland kan komma att ersätta sitt nuvarande flygvapen med Jas Gripen.

Riksdagens talman, socialdemokraten Eero Heinäluoma, säger i en intervju med finska MTV3 att Finland bör överväga inköp av det svenska stridsplanet.

– Det svenska alternativet är något vi har i åtanke, säger Heinäluoma, till tv-stationen.

Det finska försvaret har de senaste åren fått stryka på foten när landet har försökt komma till rätta med sina ekonomiska problem. Men Eero Heinäluoma säger nu att han vill se en gradvis upprustning av det finska försvaret under nästa mandatperiod.

– Finland behöver ett trovärdigt försvar, och folket måste vara berett att lägga ner de resurserna, säger Heinäluoma till MTV3 Finland.

Han vill också se ett närmare samarbeta mellan de nordiska länderna när det gäller säkerhets- och försvarsfrågor. Sverige har redan köpt in bepansrade fordon från Finland och nu lyfter Heinäluoma idén om att grannlandet skulle kunna köpa in Jas Gripen-plan.

– Flygplansförvärv är något som är på gång, och det svenska alternativet är något vi har i åtanke. Om de nordiska länderna skulle hamna i ett läge där vi använder oss av en gemensam flygplanstyp så skulle det innebära enorma besparingar för inköp, underhåll och användning, säger Heinäluoma till MTV3 Finland.

Saab, som tillverkar Jas Gripen, gläds åt att Finland funderar på att köpa svenska stridsflygplan.

– Vi tror att vi har en väldigt bra produkt för Finland. Gripen E är en väldigt kapabel produkt, den ger en stor flexibilitet vilket gör att Finland självständigt kan göra ändringar av vapen, säger Eddy de la Motte, chef Gripen export, till Expressen.se.

Han tror att ett finskt köp av Jas Gripen skulle vara positivt för båda de nordiska länderna.

–  Jag tror att det skulle betyda mindre kostnader för både Finland och Sverige. Det skulle vara väldigt positivt tror jag. Och för oss som industri skulle det vara positivt om ytterligare kunder ville använda Gripen.

Pågår det några samtal?

– Nej det finns inga formella kontakter, utan vi följer utvecklingen på hur Finland formerar sig inför en eventuell anskaffning av stridsflygplan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.