Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finland testade basinkomst till arbetslösa – så gick det

Finländska myndigheter lottade ut 2 000 personer som fick 560 euro per månad i basinkomst. De hade alla innan levt på olika typer av sociala bidrag.

Finland har under två år gett medborgare 6 200 kronor i månaden. 

Nu har en första utvärdering av medborgarlönen gjorts och resultatet är splittrat. 

Testpersonerna mådde bättre – men var fortsatt arbetslösa. 

Försöket startade i början av 2017 och slutade sista december 2018. I projektet lottades 2 000 arbetslösa finländare ut som obligatoriskt behövde delta genom att motta 560 euro varje månad. I svensk valuta motsvarar det ungefär 6 200 kronor. 

Tanken med den så kallade basinkomsten, även kallad medborgarlön, var att förenkla socialskyddet. Till exempel om man jobbade som timanställd eller gjorde projektjobb och behövde ekonomiskt stöd utöver det så skulle basinkomsten göra att den arbetslöse kunde ta jobb vid sidan om, utan att basinkomsten påverkas. Det skulle göra det lättare att ta korta arbetskontrakt och jobb med låg lön.

Politiskt har åsikterna varit delade kring projektet och bland annat fackförbunden har ställt sig kritiska till försöket. Förespråkare för basinkomsten har poängterat att det kan ha en aktiverande effekt på arbetslösa. Medan motståndare till idén har hävdat motsatsen att den arbetslösa blir passiv av att få en basinkomst. 

Under fredagen kom de preliminära resultaten som visar att deltagarna inte kom ut i arbetslivet och blev mer sysselsatta. Samtidigt visar resultatet också att de mådde bättre än andra som lever på bidrag, rapporterar Yle

Negativ effekt: Inte fler i arbete 

Enligt uppgifterna som presenterades på fredagen kan man inte se att det blev någon effekt på deltagarnas sysselsättning. Åtminstone inte under det första året av de två åren försöket pågick. 

– En orsak till det kan vara att mottagarna under försökstiden inte har hunnit reagera på sin nya situation och börjat söka jobb, säger forskningskoordinator Ohto Kanninen från Löntagarnas forskningsinstitut till Yle. 

Positiv effekt: Mådde bättre

Resultatet visar däremot att deltagarna bedömer sitt eget välmående som bättre än personerna i en jämförelsegrupp, som lever i en liknande situation men utan basinkomsten. 

– De som fått basinkomst har upplevt att pengarna räcker bättre till de förnödenheter de behöver, trots att båda grupperna har haft tillgång till lika stora summor, säger ledande forskare Minna Ylikännö från Folkpensionsanstalten, till Yle.

– Mottagarna till basinkomst har upplevt mindre stress och ångest och de har känt sig mer delaktiga i samhället och litar mer på politikerna, säger Minna Ylikännö.

Forskarna understryker att de uppgifter som presenterades på fredagen är preliminära och att fortsatta undersökningar kommer att ge mer exakta uppgifter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.