Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finland stänger gränsen – hundratusentals påverkas

Svenska UD avråder från alla icke nödvändiga resor till Norge
Så här såg det ut i våras när Finland stängde gränsen mellan Torneå och Haparanda i våras.
Foto: Pär Bäckström/TT / TT
Boende i Haparanda talar med sina vänner i gränsstaden Torneå över den stängda gränsen i våras.
Foto: Pär Bäckström/TT / TT

Finland drar tillbaka undantag för lokalbefolkningen som bor i gränsstäder.

Över 100 000 personer påverkas av att Finland nu stänger gränserna mot Sverige.

– Endast jobbpendlare i samhällsviktiga yrken får passera, säger Tommy Håkans, vice chef för gränsbevakningen i finska Torneå, till SVT Nyheter Norrbotten.

Från och med natten mot onsdagen införs nya tuffa reserestriktioner till Finland. I korthet handlar det om att alla personer som reser in i landet ska testas vid gränsen och de enda jobbpendlare som tillåts passera är de med samhällsviktiga yrken.

Vid gränsen mellan svenska Haparanda och finska Torneå passerar varje vecka cirka 115 000 personer. Antalet kommer att minska drastiskt under de kommande veckorna, tror Tommy Håkans, vice chef för gränsbevakningen i Torneå.

– Natten mot onsdag skärps restriktionerna när det gäller vilka icke finska medborgare som får komma över till Finland. De undantag som gällt för lokalbefolkningen försvinner, säger han till SVT. 

De får passera gränsen

Bland de samhällsviktiga yrken som tillåts resa in i landet återfinns vård och omsorgsyrken, men också personer som jobbar inom energi- eller tillverkningssektorn. För att få komma in i landet krävs ett intyg från arbetsgivaren.

– Det är en tolkningsfråga och det går att söka en särskild rätt att få komma över, säger Tommy Håkans.

Finland rekommenderar nu munskydd i kollektivtrafiken och på allmänna platser

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.