Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finland skickar
tillbaka flyktingar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Våldet i Irak har trappats upp – under tisdagen omkom 68 personer i olika bombdåd i Bagdad.
Foto: Karim Kadim / AP TT
Sauli Niinistö, Finlands president.
Foto: Lisa Mattisson

Finland skickar tillbaka flyktingar till Afghanistan, Irak och Somalia eftersom länderna inte anses farliga längre, skriver det finska Migrationsverket på sin hemsida.

Men i alla tre länder fortsätter stridigheterna. I Irak har det dödliga våldet trappats upp på den senaste tiden i takt med allt fler terroristattacker och hundratals har mist livet.

Finland skärper restriktionerna för att ge uppehållstillstånd till personer från Afghanistan, Irak och Somalia, gick Migrationsverket ut med under tisdagen.

Man menar att länderna är så pass säkra att flyktingar kan återvända till sina krigshärjade hem igen.

Migrationsverket skärper asylreglerna

"I går slopades en bestämmelse i utlänningslagen, enligt vilken asylsökande har kunnat beviljas uppehållstillstånd på grund av humanitärt skydd", skriver Migrationsverket på sin hemsida.

Finland styrs av en borgerlig regering bestående av Centern, Samlingspartiet och det nationalistiska Sannfinländarna. Myndigheterna menar att säkerheten i de tre länderna har ökat så pass mycket att flyktingar inte skulle utsättas för risk i någon del av länderna.

Terrorvåld i alla tre länderna

Trots att det den senaste tiden har rapporterats om ett ökat våld i bland annat Irak. Där har IS-ledda terroristattacker tagit över 100 civila människors liv den senaste tiden.

Senast under tisdagen omkom minst 68 personer vid tre olika terrorattentat i Bagdad, Iraks huvudstad. Attentaten har utförts på platser där vanliga medborgare rör sig, så som marknader.

IS styr dessutom fortfarande över stora delar i norra och västra Irak sedan 2014.

I Afghanistan lanserade talibaner en offensiv förra månaden, där de lovade att driva ut den väststödda regeringen i Kabul och återställa strikt islamiskt styre, skriver Reuters.

Somalia återhämtar sig sakta efter mer än två decennier av krig. Men regeringen kämpar fortfarande mot den islamiska terrorgruppen al-Shaabab som regelbundet begår attacker mot huvudstaden Mogadishu och andra städer, skriver Reuters.

Flyktingar måste lämna Finland

Lagändringen påverkar inte giltighetstiden för de personer som redan har fått beviljade uppehållstillstånd.

Men när en person vill förlänga sitt uppehållstillstånd så kommer Migrationsverket inte längre bevilja uppehållstillstånd på grund av humanitärt skydd – eftersom situationen i Afghanistan, Irak och Somalia anses vara så pass säker att det inte är någon fara att åka tillbaka.

Antingen måste personen lämna landet eller söka ett nytt uppehållstillstånd av andra anledningar som till exempel arbete, studier, näringsidkande eller familjeband till Finland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.