Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ytterligare tolv döda i Sverige – totalt 5802

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Statsminister Sanna Marin.Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Mika Salminen, statsepidemiolog.Foto: THL

12 nya coronarelaterade dödsfall har rapporterats in i Sverige på onsdagen.

Länder resonerar fortfarande olika kring smittspridningen i Sverige, och Finland kommer nu att öppna gränsen till flera gränskommuner.

Vilket av Sveriges grannländer vill du helst resa till?

5 802 personer har nu avlidit i Sverige. Flera regioner omfattas fortfarande av Norges rödlistning, men reserestriktionerna kring den svensk-finska gränsen lättas nu upp, meddelade den finska regeringen under en presskonferens.

Det är oklart exakt när öppningen sker, men det ska gälla resande från Haparanda, Övertorneå, Pajala och delar av Kiruna kommun, som nu ska få resa in i Finland ”utan särskild anledning”, rapporterar SVT Norrbotten.

– Det här ett steg i rätt riktning för att hitta en ny normal vardag. Det är absolut positivt, och i förlängningen hoppas jag att man kan öppna för hela Norrbotten, säger Sven Tornberg (C), kommunstyrelsens ordförande i Haparanda till SVT.

”Leva ett normalt liv”

Under presskonferensen sa man att de som vill passera gränsen kan behöva ha med sig någon form av dokumentation, men det är oklart hur den ska se ut.

– Vi vet inte hur länge vi måste leva med detta, vi vill att man ska kunna leva ett normalt liv mellan två länder, sa inrikesminister Maria Ohisalo på en presskonferens på onsdagsmorgonen, enligt svenska Yle. 

Den finska regeringen rekommenderar fortsatt att finländare som kommer tillbaka från Sverige isolerar sig, men det är inget krav. Samtidigt gav den finska regeringen besked om återinförda reserestriktioner till bland annat Tyskland, Norge och Danmark.

 

Se också:

Stor svensk studie pågår om hur covid-19 kan påverka graviditeten och barnets och mammans hälsa.
Fler får covid-19 i delar av USA – smittskyddsläkare och forskare oroade.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.