Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finland och Sverige kan skicka ansökan samtidigt

Överens om en gemensam Natoansökan, enligt källor till Expressen.
Magdalena Andersson och Finlands statsminister Sanna Marin
Foto: PAUL WENNERHOLM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige ska ha fått löfte om militärt skydd av USA under en ansökan till Nato.
Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN

Sverige och Finland är överens om att skicka in Nato-ansökningar samtidigt. Det uppger den finska tidningen Iltalehti, som också skriver att detta ska ske redan i mitten av maj. 

Svenska regeringskällor till Expressen bekräftar uppgifterna, och uppger att det finns en överenskommelse mellan länderna. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet har Sverige fått konkreta löften om militärt skydd av USA och Storbritannien – vid en eventuell Natoansökan. 

Det är finska Iltalehti som på måndagen rapporterar att den svenska regeringen framfört en önskan till Finland om att en Nato-ansökan från de båda länderna ska skickas in samtidigt. Och tidningen rapporterar också att de två länderna nu är överens om att tillkännage eventuella ansökningar under vecka 20, alltså någon gång från den 16 till 22 maj.  

Enligt vad Expressen erfar är uppgifterna korrekta, och det ska alltså nu finnas en överenskommelse mellan Sverige och Finland om att eventuella ansökningar ska skickas in just den veckan, som också sammanfaller med det finska statsbesöket i Sverige. Finlands president Sauli Niinistö kommer till Stockholm den 17-18 maj. 

Som Expressen rapporterat har även Finland tidigare uttryckt en tydlig önskan till den svenska regeringen om att länderna ska agera tillsammans och gemensamt ansöka om Nato-medlemskap. 

Regeringen ökar tempot

Det är uppenbart att båda länderna har ambitionen att detta ska gå så snabbt som möjligt, trots att inga formella beslut ännu är fattade och att Sverige ligger något efter Finland i den politiska processen. 

Men regeringen har de senaste dryga två veckorna ökat tempot rejält i det som framstår som en tydlig väg mot Nato-medlemskap. Det handlar bland annat om omfattande samtal med andra Nato-länder för att försäkra sig om stöd för en svensk ansökan, och andra förberedelser i regeringskansliet. 

En dialog förs även med Storbritannien och USA om hur Sveriges säkerhet kan garanteras under ansökningstiden. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet har Sverige fått konkreta löften om militärt skydd av USA och Storbritannien – vid en eventuell Natoansökan.

– Regeringen har fått information från bland annat USA och Storbritannien om hur skyddet och stödet under en eventuell ansökningsprocess kan se ut, säger en regeringskälla till tidningen. 

Enligt tidningen handlar det om ökad militär närvaro, fördjupade militära övningar och ”starkt politiskt” stöd från Nato-länder.

Maratonmöte om Natofrågan

Samtidigt har alltså Socialdemokraterna ännu inte satt ned foten i frågan. S uppgav förra veckan genom partisekreteraren Tobias Baudin att ett beslut i Nato-frågan kan fattas av partistyrelsen någon gång från 12 maj. 

Partiet hade också ett maratonmöte med riksdagsgruppen på fredagen – men sade sig inte ha kommit fram till något beslut. I slutändan är det partistyrelsen som ska fatta beslutet efter att partiet haft en ”dialog” med partidistrikten och medlemmarna.

Efter Rysslands invasion av Ukraina pågår ett arbete i riksdagen med att ta fram en ny säkerhetspolitisk analys. Först var beskedet att en offentlig rapport skulle presenteras senast den 31 maj. Men utrikesminister Ann Linde sade förra veckan till Ekot att den i stället bör vara klar den 13 maj. Linde konstaterade att Finland redan kommit med sin analys och att det finns ”ett starkt tryck” på Sverige att komma med en egen sådan.

Se också:

Alexander Stubb: ”Vi behöver inga superextra säkerhetsgarantier”

Finland och Sverige är starka nog under ansökningen till Nato och kommer klara det tillsammans, menar Finlands tidigare statsminister Alexander Stubb.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.