Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finland kan placera militärer på Åland

Den finske försvarministern Jussi Niinistö vill placera trupper på Åland.
Foto: Pressbild
Försvarsutskottets ordförande Allan Widman, L
Foto: Roger Vikström
Åland har varit en demilitariserad zon sedan 1856.
Foto: Elisabet Axås

Finlands försvarsminister Jussi Niinistö öppnar för att sätta militär på Åland - som varit demilitariserat i 160 år.

Men först vill han diskutera saken med Sverige.

– Det ligger också i Sveriges intresse att Åland inte hamnar i fientliga händer, säger Niinistö.

Den svenske försvarspolitikern Allan Widman förstår Niinistös oro men betraktar förslaget om att befästa ögruppen som "äventyrligt".

Åland – 160 år som demilitariserad zon

Vid freden i Fredrikshamn 1809 förlorade Sverige Åland till Ryssland, som befäste ögruppen.

Befästningarna förstördes av Frankrike och Storbritannien under Krimkriget, och i fredsavtalet 1856 gick Ryssland med på att inte befästa öarna på nytt.

Under första världskriget befäste ryssarna Åland trots konventionen.

Vid en folkomröstning på Åland 1917 röstade en stor majoritet för att återförenas med Sverige. Efter rapporter om oroligheter sände Sverige krigsfartyg till Åland. Syftet sades vara humanitärt, men Finland tyckte att Sverige markerade sitt anspråk på ögruppen.

En konflikt uppstod mellan Sverige och Finland om Ålands statstillhörighet. Nationernas förbunds råd beslutade år 1921 att ögruppen skulle tillhöra Finland men vara demilitariserad och ha långtgående självstyre.

Under 1930-talet blev Åland åter aktuellt i samband på grund av krigshotet i Östersjön. Sverige och Finland planerade att gemensamt befästa ögruppen, men Sovjetunionen stoppade planen. Åland befästes dock av Finland 1939–44.

Källa: NE

Åland är sedan 1856 demilitariserat. Inga militära anläggningar får byggas och inga trupper får vara på Åland eller i vattnet närmast runt ögruppen. Undantaget är mindre finska fartyg som tillfälligtvis får gå in i de åländska vattnen.

Nu säger Finlands försvarsminister Jussi Niinistö, som tillhör partiet Sannfinländarna, att "det är en naiv tanke" att demilitariseringen skulle minska hotet mot Åland.

– Finland har förstås styrkor och planer för att försvara Åland, men inte gör den här demilitariseringen det lättare, säger Niinistö till programmet Ykkösaamu i Finlands public service-tv Yle, som citeras av Hufvudstadsbladet.

I framtiden kan bli aktuellt att diskutera demilitariseringen med Sverige, inom ramen för försvarssamarbetet mellan de båda länderna, anser den finländske försvarsministern.

– Det ligger också i Sveriges intresse att Åland inte hamnar i fientliga händer, säger Niinistö.

Paralleller till Gotland

I Sverige har mycket av den försvarspolitiska diskussionen på senare tid handlat om en annan ö: Gotland. För en månad sedan beslutade överbefälhavare Micael Bydén att tidigarelägga förläggningen av fasta förband till Gotland, som stått utan permanent trupp i ett drygt decennium.

Bydén motiverade beslutet genom att hänvisa till omvärldsutvecklingen i allmänhet och Rysslands agerande i synnerhet.

Det svenska försvarsutskottets ordförande Allan Widman, L, menar att Åland har en strategisk betydelse som påminner om Gotlands, och han håller delvis med Niinistö om att demilitariseringen av ögruppen inte minskar hotet.

– Om det skulle ligga i Rysslands intresse att ställa sig på Åland med långräckviddiga högprecisionsvapen så finns det naturligtvis en stor risk att man gör det, säger Widman och fortsätter:

– Åland, Gotland och Bornholm har alla ett starkt strategiskt intresse för den som vill kontrollera tillförseln av militärmateriel till Baltikum. På så sätt förstår jag den finske försvarsministerns oro.

Men Widman är inte beredd att ställa sig bakom ett förslag om att avskaffa Ålands status som demilitariserad zon.

– Det är ett, uppfattar jag, äventyrligt förslag som han kommer med, säger Widman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.