Finland jagar en misstänkt ubåt

Finska försvaret sände fartyg till området för att söka igenom områdena där de två observationerna gjordes. Totalt sex mindre sjunkbomber släpptes sedan från minröjningsfartyget Uusimaa.Bomberna har en relativt lite sprängladdning, ca 800 gram, och syftet är snarare att markera för en ubåt att man känner till att den finns i vattnen snarare än att åtstadkomma skada.
Observationena av främmande undervattensverksamhet utanför Helsingfors 27 och 28 april. De gjordes med signalspaning.1:a observationen gjordes på måndagen 27 april klockan 112:a observationen gjordes 01.30 natten mot tisdagen 28 aprilBomber fälldes klockan 03.00 natten mot tisdag 28 april
Foto: MTV.FI
Foto: MTV.FI
Foto: Lauri Järvelin
Foto: Försvaret
Finlands försvarsminister Carl Haglund, SFP, bekräftar händelsen.
Foto: Vesa Moilanen
1 / 9

Finska marinen använde sex sjunkbomber för att varna den misstänkta ubåten innan den försvann.

Det är ännu oklart vilket land som står bakom överträdelsen.

- Vi följer händelseutvecklingen i Finland och är det så att vi behöver vidta några åtgärder kommer vi meddela det, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten.

Det var vid elva på måndag förmiddag som finländska marinens övervakningssystem upptäckte ett oidentifierat undervattensobjekt i havet utanför Helsingfors.

De skickade omedelbart ett stridsfartyg, assisterat av en båt från kustbevakningen, till platsen för att undersöka föremålet. Båtarna var framme vid 14.30 på måndagseftermiddagen uppgav det finska försvaret vid en presskonferens på tisdagskvällen. 

- Vi bad kustbevakningen om att en av deras patruller skulle hjälpa till under uppdraget, säger kommodor Juha Vauhkonen.

Senare på måndagen beslutade marinen att även skicka dit minfartyget Uusimaa.

Nästa ljudobservation av det misstänkta undervattenföremålet gjordes vid halv två natten mot tisdag då man registrerade oavbrutna ljud under en och en halv timme. 

Klockan tre på morgonen beslutade man att minfartyget Uusimaa skulle släppa sjunkbomber.

Bomber med "blygsam" laddning

Bomberna är ungefär lika stora som en halv mjölkkartong och bär på omkring 800 gram explosivt material uppger finska Försvarsmakten. Deras syfte är inte att vara ett vapen utan snarare ett signalverktyg.

- De har en väldigt blygsam laddning och deras enda syfte är att signalera att något sker som inte är tillåtet av finska staten, säger kommodor Olavi Jantunen vid presskonferensen.

Marinen släppte därför de sex varningsbomber i området för att markera att de fanns på plats och var medvetna om föremålet. Vad exakt det var är ännu okänt.

– Det är omöjligt att säga för vi vet ingenting mer om det. Vi vet att sensorsystemet uppfattade någonting, det var någonting, men vad och av vilket slag vet vi inte, säger finländska marinens operationschef, kommodor Olavi Jantunen, till Expressen.

En förundersökning om händelsen har nu upprättats och man ska utreda exakt vad som hänt. I nuläget är det däremot inte frågan om sökande efter ett föremål som är kvar, säger Jantunen.

– Nej, och om själva området så vill jag inte kommentera vad som händer där.

Ryske ministern om outtalade anklagelser

Finska myndigheter har varit mycket försiktiga i sina uttalanden hittills och man talar i nuläget enbart om "obekräftade undervattensföremål" i stället för ubåt samtidigt som man inte vill peka ut något enskilt land som misstänkt förövare till överträdelsen.

Men det hindrar inte att ryska myndigheter slår tillbaka.

I ett telegram från den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti rapporterar man om händelsen i Finska viken - och påminner även om att den svenska ubåtsjakten i höstas.

Samtidigt refererar man till tidigare uttalanden från ryske vice försvarsminister Anatoly Antonov som hänvisar till "påstådda" ryska ubåtar i territorialvattnen runt olika europeiska länder.

- Det är en del av västländernas informationskrig mot Ryssland, sa han till Ria Novosti den 11 april.

Krigsfartyg på plats

Händelsen tas på stort allvar i Finland och strax efter lunchtid på tisdagen var flera finska fartyg på väg mot det aktuella området.

Två krigsfartyg var på plats utanför Harmaja enligt tidningen Ilta Sanomat samtidigt som två kustbevakningsfartyg och tre av Försvarsmaktens fartyg rörde sig mot platsen.

Den finska försvarsminister Carl Haglund, SFP, bekräftar händelsen.

- Vi släppte varningsbomber som för ett högt ljud men inte är farliga, säger han till Huvudstadbladet.

Han fortsätter:

- Det var därför vi lade ett par sjunkbomber, varningsbomber som bara för ett hårt ljud men inte gör direkt skada, med dem kan man visa att man upptäckt verksamheten.

"Stark misstanke" om främmande makt

En teori är nu att det rör sig om en ubåt från främmande makt.

– Det fanns en stark misstanke om att det fanns undervattensverksamhet som inte hör hemma där, säger Haglund och uppger att situationen är över och hanterad, och att det som återstår är att utreda det som skett och göra eftersökningar.

Kommodor Olavi Jantunen vill inte kommentera misstankar om att det skulle röra sig om en ubåt.

– Vi kan inte säga vad det är frågan om. Det är ett obekräftat undervattensföremål, ingenting annat, säger han.

Svenska försvaret informerade

Svenska försvaret har fått information om händelsen från sina finska kolleger, men gör i nuläget inget aktivt med anledning av händelsen.

- Vi följer händelseutvecklingen i Finland och är det så att vi behöver vidta några åtgärder kommer vi meddela det, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten.

När svenska försvaret jagade en ubåt utanför Stockholm i höstas fick de kritik av finska försvarsministern för sitt sätt att hantera situationen. Han vill dock tona ner den kritiken nu när situationen är den omvända:

- Vi kritiserade inte, utan konstaterade att man ska undvika att skapa onödigt stora diskussioner av det, och det var något som medierna sedan tolkade. Vi hanterar det här på det sätt vi uppfattar att är vettigast. Marinen vill inte precisera platserna för observationerna eller vilket slags objekt det misstänks vara frågan om. En undersökning pågår i fallet, säger Carl Haglund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.