När Expressen träffar försvarsminister Peter Hultqvist, S, inför mötet, säger han att Finland informerades om beslutet att återmilitarisera Gotland innan beslutet verkställdes. Foto: Gunnar Ask / ALL OVER PRESS AOPNär Expressen träffar försvarsminister Peter Hultqvist, S, inför mötet, säger han att Finland informerades om beslutet att återmilitarisera Gotland innan beslutet verkställdes. Foto: Gunnar Ask / ALL OVER PRESS AOP
När Expressen träffar försvarsminister Peter Hultqvist, S, inför mötet, säger han att Finland informerades om beslutet att återmilitarisera Gotland innan beslutet verkställdes.  Foto: Gunnar Ask / ALL OVER PRESS AOP
Ryska presidenten Vladimir Putin. SVT Nyheter rapporterade under tisdagen om misstäkt ryskt spionage i norra Sverige, som riktats mot enskilda soldater. Foto: Mikhail Klimentyev / AP TT NYHETSBYRÅNRyska presidenten Vladimir Putin. SVT Nyheter rapporterade under tisdagen om misstäkt ryskt spionage i norra Sverige, som riktats mot enskilda soldater. Foto: Mikhail Klimentyev / AP TT NYHETSBYRÅN
Ryska presidenten Vladimir Putin. SVT Nyheter rapporterade under tisdagen om misstäkt ryskt spionage i norra Sverige, som riktats mot enskilda soldater. Foto: Mikhail Klimentyev / AP TT NYHETSBYRÅN
Gotland har återmilitariserats. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENGotland har återmilitariserats. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Gotland har återmilitariserats. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Finland informerades om hotet mot Sverige

Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist, S, säger att Finland informerades innan man formellt tog beslutet att åter ha permanent stridsgrupp på Gotland.

Enligt Dagens Nyheter berodde beslutet om att återmilitarisera Gotland på topphemliga uppgifter om ett hot från Ryssland.

Sveriges beslut väckte senast i morse frågor från finskt håll inför dagens svenskfinska säkerhets- och försvarspolitiska möte i riksdagen.

– Det är naturligtvis också kopplat till en samlad bedömning av läget i det område som vi befinner oss i, säger Peter Hultqvist om det svenska beslutet om stridsgruppen på Gotland.

Försvarsutskottet har tillsammans med bland andra Folk och Försvar i dag bjudit in finska kolleger till riksdagen för att diskutera ländernas försvars- och säkerhetspolitiska samarbete.

Redan på förmiddagen inför seminariet träffades flera av deltagarna.

Enligt försvarsutskottets vice ordförande Åsa Lindestam diskuterades då det svenska beslutet att återmilitarisera Gotland.

Något som enligt Dagens Nyheter grundas i ett utökat topphemligt hot mot Sverige. Tidningen skriver att regeringen dagen efter överbefälhavare Micael Bydéns order beslutade att tidigarelägga riksdagens beslut om en permanent stridsgrupp på Gotland.

– De undrade varför eftersom att man medialt har sagt att det beror på vissa saker. Men vi vet ju att det här var med i försvarsberedningen och försvarsgruppen. Vi träffade också ÖB i veckan som poängterade att det kostar pengar att träna där förbandet hör hemma, och det kostar pengar att träna i den här miljön. Då är det bättre att vara i den miljö man ska vara i framgent, säger hon.

Finlands informerades innan beslut verkställdes

När Expressen träffar försvarsminister Peter Hultqvist, S, inför mötet, säger han att Finland informerades om beslutet att återmilitarisera Gotland innan beslutet verkställdes. Men han vill inte berätta om de finska reaktionerna.

– Vilken diskussion vi för med andra länder är ingenting jag tänker ge offentlighet åt. Jag går inte in på några diskussioner vi för informellt med Finland.

Hultqvist kommenterar uppgifterna i Dagens Nyheter om ett utökat topphemligt hot mot Sverige.

– Det finns ingen enskild händelse. Det som finns är att det över tid har blivit ett försämrat säkerhetsläge. Men vi har inget direkt militärt angreppshot riktat mot Sverige.

Men det måste väl ha hänt något på senare tid som har gjort att man återmilitariserat Gotland?

– Vi har ju ett riksdagsbeslut om att Gotland ska militariseras så vi ska ha en stridsgrupp där på 300 personer.

Så här snabbt?

– Nu har vi tidigarelagt beslutet och det är ett fullföljande i den anda som riksdagen redan fastställt. Men det är naturligtvis också kopplat till en samlad bedömning av läget i det område som vi befinner oss i.

SVT Nyheter rapporterade under tisdagen om misstäkt ryskt spionage i norra Sverige, som riktats mot enskilda soldater.

Har det någonting med den här bedömningen att göra?

– Spioneri är en realitet och har varit det under en mycket lång period. Det är ingen nyhet. Men det är bra att det belyses och kommer upp till ytan. Då blir det debatt och kanske att människor blir vaksamma, säger han.

"Här kan man ställa högre förväntningar"

Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark kräver att få reda på vad som ligger till grund för beslutet att återigen basera Gotland.

– Vi har på olika sätt försökt kalla regeringssidan för att delge oss information. Det är viktigt att i en öppen demokrati som Sverige att det finns den typen av tillit från regeringssidan gentemot oppositionen. Här kan man ställa högre förväntningar på regeringen än de hittills visat, säger Wallmark och fortsätter:

– De påståenden som florerar förvånar mig inte. Jag ser att vi har en försämrad normalbild i Östersjöområdet och det måste vi ta på allvar. Därför måste vi återkommande ställa oss frågan vad det är som ökar säkerheten i Sverige och i Östersjöregionen. All fakta pekar entydigt på att svensk säkerhet och Östersjösäkerhet går vägen via ett svenskt Natomedlemskap, säger han.

Regeringen har upprepade gånger sagt nej till ett medlemskap men frågan väntas dyka upp under dagens seminarium där man också ska diskutera både svenska och finska rapporter om säkerhetspolitik och dess innehåll.

Bland annat den så kallade Nato-utredningen som genomfördes av Krister Bringéus och presenterades tidigare i september.

– Vi har samma åsikter om att säkerhetsbilden har ökat. Vi har den olagliga annekteringen av Krim, och Ukraina och vi ser en mer hotfull bild. Det har inte varit något extremt på slutet men vi ser en stadig försämring och det är det som gör att vi känner att vi behöver närma oss varandra, säger Åsa Lindestam, S.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag