Här är den nya emojin som ska förmedla känslan "glädje".
Här är den nya emojin som ska förmedla känslan "glädje".

Finland hånar Sverige i ny emoji

Publicerad

Finland har som första land i världen fått egna emojis – och hånar nu Sverige i en av dem.

Figurerna ska illustrera finska känslor, styrkor och laster.

Det finns även emojis som inte är reserverade endast för finländare, utan som svenskar möjligen kan relatera till.

Redan i november avslöjade Finlands utrikesministerium att Finland som första land i världen kommer att publicera sina egna emojis. Expressen berättade då om den klassiska Nokia 3310-telefonen, hårdrockar-emojin och de två bastubadande människorna som är några av figurerna.

I dag släppte det finländska utrikesministeriet alla de 29 nedladdningsbara emojisen, som är del av en julkalender ministeriet publicerar på sin hemsida "This is Finland". Figurerna ska illustrera finska känslor, styrkor och laster, enligt utrikesministeriet.

Hånar Sverige

Bland figurerna finns det en som hånar Sverige. En finsk ishockeyspelare med en utslagen tand ler stort medan den svenske ishockeyspelaren bredvid ser ledsen ut. Bilden ska förmedla känslan "glädje".

En emoji som väckt uppmärksamhet i sociala medier är den som föreställer en karelsk pirog, en finsk pirog gjord av råg och risgrynsgröt, som kan vara främmande för alla som inte är finländare.

Det finska utrikesministeriet har även skapat emojis för att beskriva det som i Finland kallas för "kalsongfyllan" – när man dricker alkohol ensam hemma i underkläder.

Bilder svenskar kan relatera till

Det finns även bilder som inte är helt reserverade för finländare och som svenskar möjligen kan relatera till.

Bland annat finns det en bild på en busshållsplats där flera personer står med stora mellanrum mellan varandra och tittar ner i sina mobiler. Det finns även en bild som ska föreställa polarnatt och bilder på en sovande björn och en ren.

Den 30:e emojin kommer att publiceras på nyårsafton. Bilderna har ritats av grafikern Bruno Leo Ribeiro och alla figurer går att ladda ner gratis från Google Play på Android-enheter och kommer att bli tillgängliga för iOS-enheter i App Store senare under decembermånad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag