Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Finland hånar Sverige i ny emoji

Här är den nya emojin som ska förmedla känslan "glädje".

Finland har som första land i världen fått egna emojis – och hånar nu Sverige i en av dem.

Figurerna ska illustrera finska känslor, styrkor och laster.

Det finns även emojis som inte är reserverade endast för finländare, utan som svenskar möjligen kan relatera till.

Redan i november avslöjade Finlands utrikesministerium att Finland som första land i världen kommer att publicera sina egna emojis. Expressen berättade då om den klassiska Nokia 3310-telefonen, hårdrockar-emojin och de två bastubadande människorna som är några av figurerna.

I dag släppte det finländska utrikesministeriet alla de 29 nedladdningsbara emojisen, som är del av en julkalender ministeriet publicerar på sin hemsida "This is Finland". Figurerna ska illustrera finska känslor, styrkor och laster, enligt utrikesministeriet.

Hånar Sverige

Bland figurerna finns det en som hånar Sverige. En finsk ishockeyspelare med en utslagen tand ler stort medan den svenske ishockeyspelaren bredvid ser ledsen ut. Bilden ska förmedla känslan "glädje".

En emoji som väckt uppmärksamhet i sociala medier är den som föreställer en karelsk pirog, en finsk pirog gjord av råg och risgrynsgröt, som kan vara främmande för alla som inte är finländare.

Det finska utrikesministeriet har även skapat emojis för att beskriva det som i Finland kallas för "kalsongfyllan" – när man dricker alkohol ensam hemma i underkläder.

Bilder svenskar kan relatera till

Det finns även bilder som inte är helt reserverade för finländare och som svenskar möjligen kan relatera till.

Bland annat finns det en bild på en busshållsplats där flera personer står med stora mellanrum mellan varandra och tittar ner i sina mobiler. Det finns även en bild som ska föreställa polarnatt och bilder på en sovande björn och en ren.

Den 30:e emojin kommer att publiceras på nyårsafton. Bilderna har ritats av grafikern Bruno Leo Ribeiro och alla figurer går att ladda ner gratis från Google Play på Android-enheter och kommer att bli tillgängliga för iOS-enheter i App Store senare under decembermånad.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!