Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finland fyller 100 år – detta får du inte missa

Tomten bor i Finland. Det vet alla världens barn.
Foto: LEHTIKUVA / REUTERS X00718
Teemu Selanne blir omkramad av Jari Kurri.
Foto: MARK HUMPHREY / AP
Tove Jansson ritade in sig och kärleken Vivica Bandler i Muminvärlden som Tofslan och Vifslan.
Foto: C G HAGSTRÖM / C G HAGSTRÖM
Marimekko på Stockholms modevecka.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

6 december firar Finland 100 år som självständig nation.

Det här ska du veta om vårt grannland. 

Här är ett urval av allt det som gjort Finland fantastiskt. Finn Finland, som en reklamkampanj ropade ut på 1960-talet.


Finlands 5 största artister i världsklass 

Arja Saijonmaa slog igenom 1979 med "Jag vill tacka livet" och blev folkkär i Sverige i melodifestivalen 1987 med "Högt över havet".

När Finland bestämde sig för att ta med en hårdrocklåt till Eurovisionsfestivalen, ja då vann Lordi med "Hard Rock Hallelujah" 2006.

Finland kan också skryta med flera av världens bästa gitarrister, Jorma Kaukonen (född i USA) var tongivande under 1960-talet i Jefferson Airplane och gjorde en berömd inspelning med Janis Joplin. Jukka Tolonen var prog-rockens kung under 1970-talet.

Men den mest kända kändisen av dem alla är förstås jultomten, som bor på fjället Korvatunturi i nordöstra Finland. Rovaniemi hävdar att julgubben, som han också heter, bor där. Och de har byggt nöjesparken Santa Park till tomtens ära.

7 idrottsstjärnor som kommer från Finland

Den flygande finländaren Paavo Nurmi dominerade medeldistansloppen på 1920-talet och tog nio OS-guld 1920–1928 och satte officiella och 21 inofficiella 43 världsrekord.

https://www.youtube.com/watch?v=kBizuYKF5-0

Jari Litmanen är Finlands bästa och en av världens bästa fotbollsspelare – 22 titlar och segrar i Champions League 1995 med Ajax och Uefacupen 2001 med Liverpool.

Finland är bäst i Olympiska spel – om man räknar till folkmängden. De har tagit 2,30 medaljer per miljon invånare, att jämföras med USA:s 0,29 och Sveriges 1,91. Finland har exempelvis tio os-guld i backhoppning, där Matti Nykänen är världsbäst med fyra os-guld. Marja-Liisa Kirvesniemi var unik när hon tog samtliga tre individuella os-guld i vinter-os i Sarajevo 1984, 5, 10 och 20 kilometer på skidor.

https://www.youtube.com/watch?v=9i4m7imnGGo

I hockeyvärlden slår Finland Sverige stort. Första finska NHL-proffset var Albert Pudas som spelade i Toronto Maple Leafs 1926-1927. Bland de stora stjärnorna i NHL är det få som kan konkurrera med Jari Kurri. Möjligen Teemu Selänne eller Saku Koivu.

Massor av sevärdheter och saker att göra i Finland

Av allt fint som kommer från Finland märks det ohyggligt populära tv-spelet Angry Birds. Tyvärr fanns den inte till den storsäljande finska mobilen Nokia 3310 som tillverkades i 126 miljoner exemplar. Finland var inte bara ledande i mobilvärlden. Finländaren Linus Torvalds uppfann operativsystemet Linux som är störst i superdatoINUXrvärlden. 

 För den som vill ha något mer unikt, men känt från Finland kan kanske välja kläder med tyg av Maija Isola från Marimekko, en designmöbel eller tulpanvas av Alvar Aalto, kanske bekvämt om man läser en dikt av Edith Södergran eller beundrar en tavla av Helene Schjerfbeck.

Snorkfröken, Mumintrollets käresta.

Men kanske det ändå är roligare att läsa Tove Janssons alla böcker om Mumintrollen och lyssna på en symfoni av Jean Sibelius?

När du är där ska du glömma Koskenkorva, det de dricker mest är kaffe! Mycket mer än vi i Sverige. Gärna med lite Fazer-choklad till, den där blå förpackningen ni vet. 

Vill du fortsätta med godis så är det salmiak som gäller. Och vill du ha något sött till kaffet, välj kaffeost till. 

Vad sägs om att ta en bastu efter allt det där? I Finland finns det en sauna eller bastu i många lägenheter.

Därför älskar vi Finland 

Sverige har haft nära band till Finland sedan medeltiden. Visst, vi åkte i väg på korståg till Finland när alla andra reste till Jerusalem. Skyll på Erik den helige för detta.

Men senare har vi haft goda förbindelser över Östersjön. Så bra att vi kallar ett landskap i östra Sverige för Västerbotten och ett i västra Finland för Österbotten.

Och vill vi veta hur man verkligen talar god svenska och gör skillnad på de och dem även i talspråk, ja då ska vi åka till de svensktalande delarna av Finland. 

6 viktiga händelser i Finlands historia – 70 000 finländska krigsbarn kom till Sverige

1809 – Sverige förlorar Finland till Ryssland i krig. Svenske kungen, Gustav IV Adolf blir avsatt.

16 juni 1904 – Den ryske generalguvernören Nikolaj Bobrikov, som vill förryska Finland, dödas i ett attentat av Eugen Schauman som sedan tog sitt liv.

13 av de 19 kvinnorna som valdes in i parlamentet 1907.
Foto: Wikicommons

1906 – Finland inför allmän rösträtt och ger kvinnor rätt att ställa upp i val, vilket de är först med i världen. Efter valet 1907 har 19 kvinnor valts in i parlamentet.

6 december 1917 – Den finska senaten förklarade Finland självständigt som republik i kölvattnet av den ryska revolutionen. Personalunionen med Ryssland ansågs ha lösts upp när tsaren Nikolaj II abdikerade 15 mars 1917. 

27 januari 1918 – Finska inbördeskriget mellan den "vita" och "röda" sidan, mellan de konservativa i senaten och socialisterna. Kriget pågick till 15 maj 1918 där "vita" sidan stod som segrare. Under kriget dog 37 000 människor, 20 000 av dem från den "röda" sidan avrättades eller dog i fångläger.

30 november 1939 – Finska vinterkriget. Sovjet angrep Finland och trodde att de skulle erövra landet på tio till tolv dagar. "Finlands sak är vår" hette det och många frivilliga anslöt sig för att försvara Finland mot ryssarna. Efter knappt fyra månaders strider tvingades Finland till fred. Under vinterkriget och fortsättningskriget 1941–1944 skickades cirka 80 000 barn, både finsk- och svenskspråkiga, till Sverige för att komma undan krigets fasor. 15 000 av dem återvände aldrig och blev adopterade av sina svenska fosterfamiljer. Ett av alla barn som kom till Sverige och stannade var Toini Gustafsson Rönnlund som tog två os-guld i längdskidåkning i Grenoble 1968.

1952. Helsingfors arrangerar sommar-os. I välvilja (och för att få besökare) flyttar Stockholm firandet av stadens 700-årsdag ett år framåt.

16 oktober 1994. Finland röstar ja till att gå med i EU. 

1995. Finland vinner ishockey-VM för först gången, 38:e gången gillt! 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.