Finland: "Förbered er på euro-upplösning"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Yves Logghe/AP

Europa måste förbereda sig på en upplösning av eurozonen. Det säger Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja i en intervju med Daily Telegraph.

- Vi har, liksom alla andra, en plan för alla eventualiteter.

Krisen i eurozonen fortsätter med full kraft och Finland vill inte vara med och betala för andra länders skulder. Det har finansministern Jutta Urpilainen sagt tidigare och det säger utrikesminister Erkki Tuomioja i dag.

"Öppna inför tanken"

I en intervju med Daily Telegraph säger han att Europas ledare måste förbereda sig på en upplösning av eurozonen.

- Vi måste vara öppna inför tanken på ett uppbrott. Det är inte något som någon, inte ens Sannfinländarna, förespråkar i Finland, men vi måste förbereda oss.

Tuomioja är den hittills högst uppsatta personen inom zonen som så tydligt ifrågasatt eurons möjlighet till överlevnad.

Tuffa krav

Att varningen kommer från Finland är däremot ingen överraskning. Finland har tidigare ställt upp tuffa krav för att Greklands och Spaniens nödlån och väljarna har tydligt visat sin skepticism inför EU och eurosamarbetet.

- En upplösning av euron skulle inte betyda slutet för EU, det skulle kunna gör att EU fungerade bättre, säger Tuomioja.

Tidsfråga

Högerpopulistiska Sannfinländarnas ledare Timo Soini är också mycket tveksam till eurons framtid. Enligt honom är det bara en tidsfråga tills något land bryter sig ur samarbetet.

- Det är en tvångströja som ställer till elände för miljoner människor och som förstör Europas framtid. Det är en total katastrof, men ingen i Europa vill vara först att bryta sig ur och få hela skulden, säger han.

Tror du att euron kommer överleva?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.