Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finanspolitiska rådets kritik mot regeringen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Finansminister Magdalena Andersson, S, vill inte stärka finanserna i samma takt som finanspolitiska rådet vill. Och det är inte läge för stora skattehöjningar i närtid. "Det skulle riskera att hämma den återhämtning som behövs i ekonomin för att få öka sysselsättningen och minska arbetslösheten", säger hon till TT.
Foto: Bobbo Lauhage
Centerledaren Annie Lööf anser att rapporten borde bli en väckarklocka för Stefan Löfven. "Det här är mycket allvarlig kritik, en ren sågning faktiskt, som regeringen får från sina egna experter", säger Annie Lööf.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen får mycket svårt att nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet till 2020.

Det menar Finanspolitiska rådet som i dag riktar skarp kritik mot regeringens politik.

– Det borde vara en väckarklocka för Stefan Löfven om att han har valt fel väg för Sverige, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Regeringens förslag om att minska rotavdraget fick på måndagen kritik från två tunga myndigheter: Ekonomistyrningsverket och Ekobrottsmyndigheten. I dag kom nästa smäll för Stefan Löfven, S.

Regeringen får mycket svårt att nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet till 2020, enligt Finanspolitiska rådet. Regeringen bryter dessutom mot det finanspolitiska ramverket, enligt rådet. För att klara överskottsmålet om en procents överskott i de offentliga finanserna måste regeringen göra klart att den inte tänker betala ökningar av kostnader för sjukförsäkringen, till exempel, genom att låna pengar. Men regeringen har inte gjort det.

Finansminister Magdalena Andersson, S, vill inte stärka finanserna i samma takt som rådet vill. Och det är inte läge för stora skattehöjningar i närtid.

– Det skulle riskera att hämma den återhämtning som behövs i ekonomin för att få öka sysselsättningen och minska arbetslösheten, säger Andersson till TT.

För att nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 måste den strukturella arbetslösheten sjunka med minst 2,5 procentenheter och antalet jobb öka med 130 000, enligt rådet. De åtgärder som regeringen hittills har lagt fram räcker inte långt.

Lööf (C): Mycket allvarlig kritik

Rådet anser att det kan vara rätt, som regeringen föreslår, att höja arbetslöshetsersättningen och avskaffa rabatten på att anställa unga. Men det innebär också att sysselsättningen, enligt rådets egna beräkningar, minskar med 30 000.

Centerledaren Annie Lööf anser att rapporten borde bli en väckarklocka för Stefan Löfven.

– Det här är mycket allvarlig kritik, en ren sågning faktiskt, som regeringen får från sina egna experter, säger Annie Lööf.

Hon fortsätter:

– Regeringen kan inte äta kakan och ha den kvar. De kan inte ha ett mål om att sänka arbetslösheten, men genomföra politik som höjer arbetslösheten. Det blir väldigt tydligt när man läser rapporten.

Löfven: Övertygade om att det är rätt för Sverige

Under frågestunden på tisdagsförmiddagen svarade Stefan Löfven också på frågor om kritiken som det Finanspolitiska rådet riktat mot regeringens politik.

– Med all respekt för olika ekonomiska modeller, vi har haft en lägre arbetslöshet med högre arbetslöshetsersättning. Tittar vi historiskt finns inget sådant samband.

Löfven hävdade samtidigt att regeringens politik kommer att leda till fler jobb.

– Vi är övertygade om att den här politiken är rätt för Sverige.

Erik Ullenhag, Folkpartiets ekonomisk- politiske talesperson, anser att kritiken från Finanspolitiska rådet ska tas på allvar.

– När det gäller den röd-gröna regeringen är ett väldigt tydligt underkännande av jobbpolitiken. Det är djupt bekymmersamt. De har inga idéer om strukturreformer som ger jobb.

"Vi ska läsa rapporten"

Erik Ullenhag är också självkritisk:

– Vi från Folkpartiet och Alliansen ska läsa rapporten och se: vad var det som vi borde ha gjort mer av i regeringsställning? En hemläxa att göra är att vi, trots Europas högsta sysselsättning när vi lämnade, inte har klarat ungdomsarbetslösheten, säger Erik Ullenhag.

Rådet anser att pensionsåldern måste höjas. Om den inte stiger kommer inte de offentliga finanserna att vara hållbara på lång sikt.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson fäster sig vid varningar runt arbetslöshetsmålet samt förslag om höjd pensionsålder.

– Det verkar som om mycket lite talar för att målet kan uppnås utan att man börjar ta till den sortens politiska dumheter som, till exempel, att man börjar ta bort människor från arbetskraften, säger Kristersson och syftar på tidigare stora förtidspensioneringar.

– Vi måste jobba längre om vi lever längre. Det är nog ingen som har varit så tydlig tidigare, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.