Magdalena Andersson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENMagdalena Andersson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Magdalena Andersson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Thomas Bodström. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMThomas Bodström. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Thomas Bodström. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Finansministerns nya besked om Bodström

Publicerad

Regeringen är beredd att ompröva utnämningen av Thomas Bodström till landshövding i Stockholm. 

– Om det skulle komma fram nya uppgifter, då får man naturligtvis titta på dem, säger finansminister Magdalena Andersson i kvällens "Bara Politik". 

Kritiken mot regeringen växer nu för varje dag efter utnämningen av tidigare justitieministern Thomas Bodström till landshövding i Stockholm. Orsaken är hans tidigare styrelseuppdrag i det skandalomsusade pensionsbolaget Allra. 

Enligt civilminister Ardalan Shekarabi påverkade inte Bodströms uppdrag i Allra utnämningen av honom. Och finansminister Magdalena Andersson sa så sent som förra veckan: 

– Jag är övertygad om att Thomas Bodström kommer att göra ett fantastiskt jobb som landshövding i Stockholm och stå upp för alla stockholmare.

Nytt besked i "Bara Politik" i kväll

Men när finansministern på onsdagskvällen mötte Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson i debatt i Expressens politikmagasin i "Bara Politik" öppnade hon för en omprövning. 

– Är det så att det kommer fram nya uppgifter får vi naturligtvis ta ställning till det. 

Jag tycker det gör det varje dag?

– Inte om Thomas Bodströms inblandning i det här...

Men skulle misstankarna komma att riktas mot honom, då är det läge att sätta sig ner och fundera?

– Nu finns ju ingenting som tyder på att Thomas Bodström skulle ha gjort något brottsligt. Men om det skulle komma fram nya uppgifter, då får man naturligtvis titta på dem. 

Elisabeth Svantesson och Magdalena Andersson möttes i debatt i "Bara politik".Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Sjöstedt först ut för en vecka sedan

Förra onsdagen var Vänsterledaren Jonas Sjöstedt först ut med kravet på att regeringen ska dra tillbaka sitt beslut. 

– Det enda rimliga är att de tar tillbaka utnämningen, sa han i Expressens politikmagasin "Bara Politik". 

Sedan dess har även Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson krävt att regeringen tänker om:

– Blotta misstanken om att han fått posten för att han tillhör rätt partibok borde få regeringen att tänka om.

Förra veckan framförde Centerpartiet i Stockholm också krav på att utnämningen dras tillbaka. 

– Det är orimligt att han blir landshövding innan vår tids största pensionsskandal är helt utredd, sa Jonas Naddebo, vice gruppledare i Centerpartiet i Stockholms stad, till SVT

M i Stockholm kräver samma sak

Under onsdagen framförde Moderaterna i Stockholms stad samma krav. 

– Det är direkt olämpligt eftersom det pågår en brottsutredning kring Thomas Bodströms roll i härvan runt pensionsbolaget Allra, säger oppositionsborgarrådet Cecilia Brinck till P4 Stockholm

Men när partiets ekonomiskpolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson mötte finansministern i debatt i kväll var hon inte lika tydlig. 

– Jag tycker att man kunde gjort en bättre research. Det här gick ju att ta reda på. Varje person som man utnämner, särskilt i ett så viktigt län som Stockholm, måste man ju ha bra koll på. Men jag tänker inte ställa mig på barrikaderna och kräva någons avgång, utan det får regeringen avgöra.

– Men självklart måste han lämna om det visar sig att det är brottslighet som ligger till grund här. 

Tidigare har även 54 anställda på Pensionsmyndigheten krävt att regeringen drar tillbaka utnämningen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag