Finansministern Magdalena Andersson, S, vill att M-ledaren läxar upp sitt eget parti i Stockholms landsting. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /Finansministern Magdalena Andersson, S, vill att M-ledaren läxar upp sitt eget parti i Stockholms landsting. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Finansministern Magdalena Andersson, S, vill att M-ledaren läxar upp sitt eget parti i Stockholms landsting.  Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Kritiken kommer efter Svenska Dagbladets avslöjanden om olagliga sjukhusbyggen. Foto: Nils Petter NilssonKritiken kommer efter Svenska Dagbladets avslöjanden om olagliga sjukhusbyggen. Foto: Nils Petter Nilsson
Kritiken kommer efter Svenska Dagbladets avslöjanden om olagliga sjukhusbyggen. Foto: Nils Petter Nilsson

Finansministerns krav på Anna Kinberg Batra

Publicerad

Anna Kinberg Batras invit om att prata kvalitetskrav i välfärden välkomnades av både statsminister Stefan Löfven, S, och civilminister Ardalan Shekarabi, S.

Men nu kräver finansministern att M-ledaren läxar upp sitt eget parti i Stockholms landsting efter att sjukhusbyggen i Svenska Dagbladet utpekats som olagliga.

– Hon borde tillsätta en kriskommission för att röja bland Moderaterna i landstinget, säger Magdalena Andersson, S.

Förra veckans flirt från Moderatledaren Anna Kinberg Batra över blockgränsen, mot regeringen, handlade om att kvalitetssäkra välfärden.

Gesten accepterades av både statsministern och civilminister Ardalan Shekarabi, den senare svarade med en samtalsinbjudan mellan regeringen, alliansen och Vänsterpartiet om vinster i välfärden.

Men Svenska Dagbladets uppgifter om att det skulle saknas giltiga politiska beslut för sjukhusinvesteringar i alliansstyrda Stockholms läns landsting - ny-, till- och ombyggnader - har fått finansministern att se rött.

- Moderaterna pratar om att ha kvalitetskrav i välfärden men då måste man ju också se till att skattebetalarnas pengar på rätt sätt, säger Magdalena Andersson, S.

Felaktig upphandling

Byggena gäller bland annat Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och en ny byggnad på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Totalt handlar det om projekt för nästan 10 miljarder kronor där projekten inte upphandlats av den politiska ledningen utan av tjänstemän, konsulter och i sista beslutsledet av det landstingsägda fastighetsbolaget Locums vd, skriver Svd.se.

– Det är en pusselbit i ett större sammanhang. Vi har sett en rad problem i Stockholms läns landsting, dels har vi nya sjukhuset där kostnaderna skenat och frågor om det har använts skatteplanering i det bygget på ett sätt som inte är lagligt. Sen hade vi strumpgate tidigare i höst. Och nu frågan om besluten har fattats korrekt, säger finansministern.

Målet för Magdalena Anderssons ilska är Kinberg Batra.

– Ser man det i ett sammanhang är det en fråga som ligger bortom Stockholms läns landsting och Moderaterna där. Det har blivit en nationell fråga och jag tycker att Anna Kinberg Batra borde ta tag i det och röja upp i landstinget.

Men det här handlar ju om landstingspolitik?

– Ja, men det här handlar om Moderaternas trovärdighet. Hon borde tillsätta en kriskommission för att röja upp bland Moderaterna i landstinget, säger finansministern.

Magdalena Andersson vill inte att frågan om Moderaternas hantering ska ingå i de blocköverskridande samtalen utan anser att det är något som ska hanteras av M-ledaren själv.

Efter Svenska Dagbladets frågor om investeringarna vill fastighetslandstingsrådet Paul Lindquist, M, ändra på förfarandet.

- Vi håller på med en översyn av våra beslutsvägar och upphandlingsprocesser i Stockholms läns landsting. I det arbetet är det alltid välkommet med synpunkter på hur arbetet kan förbättras, skriver han i ett pressmeddelande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag