Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finansministerns krav på Anna Kinberg Batra

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Finansministern Magdalena Andersson, S, vill att M-ledaren läxar upp sitt eget parti i Stockholms landsting.
Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Kritiken kommer efter Svenska Dagbladets avslöjanden om olagliga sjukhusbyggen.
Foto: Nils Petter Nilsson

Anna Kinberg Batras invit om att prata kvalitetskrav i välfärden välkomnades av både statsminister Stefan Löfven, S, och civilminister Ardalan Shekarabi, S. 

Men nu kräver finansministern att M-ledaren läxar upp sitt eget parti i Stockholms landsting efter att sjukhusbyggen i Svenska Dagbladet utpekats som olagliga. 

– Hon borde tillsätta en kriskommission för att röja bland Moderaterna i landstinget, säger Magdalena Andersson, S. 

Förra veckans flirt från Moderatledaren Anna Kinberg Batra över blockgränsen, mot regeringen, handlade om att kvalitetssäkra välfärden.

Gesten accepterades av både statsministern och civilminister Ardalan Shekarabi, den senare svarade med en samtalsinbjudan mellan regeringen, alliansen och Vänsterpartiet om vinster i välfärden.

Men Svenska Dagbladets uppgifter om att det skulle saknas giltiga politiska beslut för sjukhusinvesteringar i alliansstyrda Stockholms läns landsting - ny-, till- och ombyggnader - har fått finansministern att se rött.

- Moderaterna pratar om att ha kvalitetskrav i välfärden men då måste man ju också se till att skattebetalarnas pengar på rätt sätt, säger Magdalena Andersson, S.

Felaktig upphandling

Byggena gäller bland annat Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och en ny byggnad på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Totalt handlar det om projekt för nästan 10 miljarder kronor där projekten inte upphandlats av den politiska ledningen utan av tjänstemän, konsulter och i sista beslutsledet av det landstingsägda fastighetsbolaget Locums vd, skriver Svd.se.

– Det är en pusselbit i ett större sammanhang. Vi har sett en rad problem i Stockholms läns landsting, dels har vi nya sjukhuset där kostnaderna skenat och frågor om det har använts skatteplanering i det bygget på ett sätt som inte är lagligt. Sen hade vi strumpgate tidigare i höst. Och nu frågan om besluten har fattats korrekt, säger finansministern.

Målet för Magdalena Anderssons ilska är Kinberg Batra.

– Ser man det i ett sammanhang är det en fråga som ligger bortom Stockholms läns landsting och Moderaterna där. Det har blivit en nationell fråga och jag tycker att Anna Kinberg Batra borde ta tag i det och röja upp i landstinget.

Men det här handlar ju om landstingspolitik? 

– Ja, men det här handlar om Moderaternas trovärdighet. Hon borde tillsätta en kriskommission för att röja upp bland Moderaterna i landstinget, säger finansministern.

Magdalena Andersson vill inte att frågan om Moderaternas hantering ska ingå i de blocköverskridande samtalen utan anser att det är något som ska hanteras av M-ledaren själv.

Efter Svenska Dagbladets frågor om investeringarna vill fastighetslandstingsrådet Paul Lindquist, M, ändra på förfarandet.

- Vi håller på med en översyn av våra beslutsvägar och upphandlingsprocesser i Stockholms läns landsting. I det arbetet är det alltid välkommet med synpunkter på hur arbetet kan förbättras, skriver han i ett pressmeddelande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.