Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finansministerns försvar: ”Spär inte på inflationen”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Finansminister Elisabeth Svantesson.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Den tillträdande regeringen har mottagit omfattande kritik om svikna vallöften gällande såväl elstöd som sänkt pris på drivmedel, pausat amorteringskrav och slopad ISK-skatt.

Nu försvarar sig finansminister Elisabeth Svantesson:

– Vår budget spär inte på inflationen, säger hon till TV4s Nyhetsmorgon.

Finansminister Elisabeth Svantesson menar att det är försvarligt att alla vallöften inte genomförs på en gång, och pekar på det ekonomiska läget.

– Man kan ge stöd, men inte för mycket för då spär man på inflationen, säger hon till TV4.

Bland de stöd som regeringspartierna lovade väljarna under valrörelsen återfinns såväl pausat amorteringskrav som elstöd till hushållen, slopad ISK-skatt på de första 300 000 kronorna och sänkta skatter på drivmedel. 

Somliga löften har redan skjutits på framtiden. Statsminister Ulf Kristersson meddelade exempelvis när han tillträdde att man kommer få återkomma till amorteringskravet. Även löftet om ISK-skatten lös med sin frånvaro när budgeten presenterades.

– Vi är alla överens (inom ramen för Tidöavtalet, reds. anm.) om att det ska bli mer lönsamt att spara. Men man kan inte göra allt i en budget. Man måste ta en sak i taget, argumenterar finansministern.

Inte heller löftet om sänkt skatt på drivmedel blev riktigt lyckad. Regeringens genomförda sänkning med en krona gav blott 40 öre billigare diesel vid pump. Svantesson anser dock att den åtgärden i viss mån äts upp av inflationen.

– Om vi inte hade sänkt skatten hade det blivit ännu dyrare i januari, säger hon.

Försvarar orden om klimatmålet

Men det är inte bara de uteblivna ekonomiska stöden som väckt kritik. Svantesson kritiserades för en slapp inställning till Sveriges klimatmål för 2030.

– Gör vi det inte, så gör vi det inte, sa hon till SvD om potentialen att nå målen.

Nu menar hon att uttalande misstolkats och missuppfattats.

– Den här regeringen är ambitiös i sin klimat och miljöpolitik. Vi ska nå klimatmålen, det är inte tu tal om det. Men jag är också frustrerad och provocerad av den klimatpolitik som förts, säger hon.

Finansministern: En stram budget

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.