Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Finansministern till attack mot Busch Thors jämställdhetspolitik

Het ordväxling mellan Annie Lööf och Ebba Busch Thor under partiledardebatten i riksdagen under förra veckan.

I en intervju med Svenska Dagbladet dömer Magdalena Andersson, S, ut Ebba Busch Thors nya borgerliga feminism som skadlig och förminskande.

– Ebba Busch Thor pratar om att man ska kunna göra fria val. Men hon glömmer att de valen görs i en struktur som pressar både män och kvinnor, säger finansministern till SvD.

Magdalena Andersson. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Ebba Busch Thor. Foto: JOHAN JEPPSSON/TT / JOHAN JEPPSSON TT NYHETSBYRÅN

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor har den senaste tiden lanserat idén om en ny borgerlig feminism. Hon vänder sig mot att idén att att alla kvinnor som män har gjort. Busch Thor är också motståndare till pappamånaderna eftersom det enligt henne bör vara varje familjs ensak att bestämma vem som ska ta ut föräldradagarna.

Magdalena Andersson kritiserar KD-ledaren för att inte vara berett att bekämpa strukturerna.

– Ebba Busch Thor pratar om att man ska kunna göra fria val. Men hon glömmer att de valen görs i en struktur som pressar både män och kvinnor. Är det någon gång i livet det finns kulturell press på individen att foga sig in i traditionella mönster är det när man gifter sig och skaffar barn. Att då säga att det bara är upp till individen att orka bryta dem är för mig inte feminism, säger hon till Svenska Dagbladet.

Tror att M:s kris gynnar KD

Hon tvivlar också på att Ebba Busch Thors tal om jämställdhet skulle vara orsaken till KD:s medvind i opinionen.

– Jag skulle vilja se om det faktiskt är det som drar eller om det är att Moderaterna är i kris, och att Ebba Busch Thor nu har öppnat upp för samarbete med Sverigedemokraterna, säger Magdalena Andersson till SvD.

I intervjun medger hon dock att några av de reformer som regeringen genomför efter uppgörelsen med Centerpartiet och Liberalerna svider ur ett jämställdhetsperspektiv. Det gäller bland annat slopad värnskatt och utredningen om undantag i turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd.