Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finansministern om försvarets miljardkrav

Finansminister Magdalena Andersson kommenterar nu försvarets begäran.Foto: Lisa Mattisson Exp

Försvaret kräver fyra miljarder extra om året i ökade anslag.

Efter kvällens Agenda kommenterade finansminister Magdalena Andersson försvarets begäran.

– Jag har naturligtvis noterat de önskemålen från försvaret och vi har precis börjat granska de siffrorna, säger Magdalena Andersson.

I veckan kom nyheten om att Försvarsmakten kräver fyra miljarder extra om året i ökade anslag fram till 2019. Dessutom krävs ytterligare 15 miljarder kronor för nya ubåtar och Gripen-plan.

Efter söndagskvällens medverkan i SVT:s Agenda kommenterade finansminister Magdalena Andersson försvarets begäran.

– Jag har naturligtvis noterat de önskemålen från försvaret och vi har precis börjat granska de siffrorna. Peter Hultqvist sitter och jobbar med den inriktningsproposition som kommer senare i vår. Det är också ett arbete som vi kommer att diskutera med andra partier i riksdagen, säger Magdalena Andersson.

Försvaret var en av punkterna som lyftes fram i decemberöverenskommelsen. Då sades det att regeringen och alliansen ska samarbeta mer inom detta område.

Under Folk och försvars rikskonferens för två veckor sedan skedde förhandlingar mellan partierna.

Hur har förhandlingarna gått?

– De har precis inletts, och vad jag har hört sker samtalen i god anda. Det ska bli en inriktningsproposition som regeringen ska lägga på riksdagens bord senare i vår, säger hon.

Magdalena Andersson vill inte kommentera hur samtalen fortlöper eller vad man hittills har kommit fram till.

– Det återstår att se, samtalen har precis inletts. Vi brukar kunna samarbeta väl om försvarsfrågor. Det är viktigt för Sverige, och för hur utländska makter ser på Sverige. Vi ska ha ett brett parlamentariskt stöd för den försvarspolitik som regeringen för, säger Magdalena Andersson.

När frågan lyftes under Folk och försvarskonferensen i Sälen vägrade ÖB och försvarsministern att tala om tänkbara summor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.