Finansministern: Marknaden tvingar folk ut i hemlöshet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
– Har man kommit utanför bostadsmarknaden är det svårt att ta sig in igen, säger Magdalena Andersson.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Magdalena Andersson under sitt tal i Almedalen i somras.
Foto: LISA MATTISSON

Hon är orolig för att få reda på hur många akut hemlösa som finns i Sverige. 

Nu vill finansminister Magdalena Andersson ta krafttag mot problemet och pekar ut en stor anledning till den misstänkta ökningen: Bostadsmarknaden. 

– Har man kommit utanför bostadsmarknaden är det svårt att ta sig in igen, säger hon.

Från 4 till 25 miljoner kronor per år. Regeringen vill nu rekordsatsa i sin budgetproposition för att råda bot på den stora ökningen av personer i akut hemlöshet i Sverige. 

Satsningen presenterades under söndagen och miljonerna ska vara ett riktat bidrag till utsatta kommuner för att fungera som motivation.

– Hemlöshet är ett misslyckande för vårt välfärdssamhälle. Alla ska ha någonstans att bo. Och det är i grund och botten kommunernas ansvar. Nu ger vi ett särskilt stimulansbidrag för att de ska arbeta mer aktivt med detta, säger finansminister Magdalena Andersson om satsningen.

Största satsningen hittills

Det är regeringens största satsning på länge för att motverka akut hemlöshet. Och den är befogad, enligt Magdalena Andersson. 

Regeringens senaste siffror om antalet akut hemlösa i Sverige är från 2011. Nästa rapport kommer att presenteras under hösten och finansministern oroas för att det kommer att bli dyster läsning.

– Jag befarar att det är betydligt fler personer som befinner sig i akut hemlöshet nu än det var år 2011, säger hon. 

Anledningen går att, enligt Magdalena Andersson, dels att tillskriva bostadsmarknaden. 

–  En av orsakerna är att det är väldigt tufft på bostadsmarknaden – inte minst i våra storstadsregioner. Bostadsbristen är väldigt akut. Där satsar vi också på att det ska byggas, säger hon och lägger till: 

– Har man hamnat utanför bostadsmarknaden i våra storstäder är det svårt att ta sig in igen.

"Har betalat skatt som alla vi andra"

Finansminister Magdalena Andersson menar att människorna i akut hemlöshet ofta råkat ut för en personlig livskris, för att sedan falla utanför systemet. 

– Det är ofta äldre personer, som har jobbat och har betalat skatt som alla vi andra, men som av någon anledning så har man hamnat vid sidan om.

– Det är alldeles för många som inte har ett hem. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.