Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Finansministern "käftade" i talarstolen

Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Lisa Mattisson Exp

POLITIK. Finansminister Magdalena Andersson (S) ifrågasatte varför inte förste den vice talmannen Tobias Billström, tidigare migrationsminister (M), tillrättavisade en M-riksdagsledamot, som enligt Andersson tilläts glida "lite väl mycket på sanningen."

– Man får glida på sanningen hur mycket som helst enligt den moderata talmannen, sa Magdalena Andersson syrligt, efter att inte fått gehör, varpå Billström höjde rösten.

– Jag rekommenderar finansministern att inte börja käfta med talmanspresidiet. Det är inte därför finansministern är här.

Upptakten till den heta ordstriden mellan finansminister Magdalena Andersson (S) och den förste vice talmannen Tobias Billström, tidigare migrationsminister (M), var att M-ledamoten Jan Ericsson kritiserat regeringen för att dess hantering av EFSI, Europeiska fonden för strategiska investeringar, kostat skattebetalarna stora belopp, enligt Ericsson.

Även M-ledamoten Fredrik Schulte framförde liknande synpunkter - och kritiserade regeringen för att den varit för passiv i frågan.

Men när Magdalena Andersson skulle svara i talarstolen gick hon först fram till Tobias Billström och talade i ett dämpat tonfall, som inte fångades upp av riksdagens mikrofoner. Det gjorde däremot Tobias Billströms svar.

– Men så här är det. Det får finansministern i så fall ta i talarstolen. Det är inte jag som deltar i debatten, sa den förste vice talmannen.

– Men det är ju en ordningsfråga, svarade Magdalena Andersson, varpå Billström svarade korthugget:

– Det kan inte vara en ordningsfråga vad som framförts i talarstolen. Det får finansministern ta med respektive ledamot. Jag uppfattade ingenting som bryter mot reglerna i kammaren.

Då ställde sig Magdalena Andersson i talarstolen och sa ironiskt:

– Det är bra, man får glida på sanningen hur mycket som helst enligt den moderata talmannen.

Tobias Billström:

– Jag rekommenderar finansministern att inte börja käfta med talmanspresidiet. Det är inte därför finansministern är här. Var så god.

Därefter gav Magdalena Andersson sin syn på kritiken från M-ledamöterna Jan Ericsson och Fredrik Schulte.

– Tack. Jag pratade med talmanspresidiet eftersom jag behövde hjälp från talsmanspresidiet. Jag har lite svårt i debatten, tycker jag, när det kommer påståenden som glider lite väl mycket på sanningen.

– Jag förde ju fram just det vi var överens om på mötet i EU-nämnden, på Ekofin-mötet i Bryssel (Rådet för ekonomiska och finansiella frågor).

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!