Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finansministern Magdalena Andersson i Sälen vid julen

Magdalena Andersson (S) besökte en skiduthyrning i Sälen den 20 december, rapporterar Aftonbladet.
Finansminister Magdalena Andersson.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sälen. Genrebild.
Foto: Henrik Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

Finansministern Magdalena Andersson (S) besökte skiduthyrning i Sälen den 20 december, rapporterar Aftonbladet. 

– Hon stod och väntade på ett par pjäxor för längdskidor, säger en person till tidningen.

Finansministern vill inte kommentera uppgifterna, men pressekreterare Adriana Haxhimustafa meddelar: 

”Finansministern försöker alltid att undvika trängsel i enlighet med Folkhälsomyndighetens råd och statsministerns uppmaningar.”

Enligt ”Studio ett” har majoriteten av riksdagens partiledare varit ute i butiker sen den 14 december.

Aftonbladet rapporterar att finansminister Magdalena Andersson besökte en skiduthyrning i Sälen, eftermiddagen den 20 december.

– Hon stod och väntade på ett par pjäxor för längdskidor, säger en person till tidningen.

Besöket skedde därmed efter att Folkhälsomyndighetens nationella råd infördes och myndigheten gick ut med en uppmaning att planera sina resor så att de kan ske på ett smittsäkert sätt. 

Sälen har under julhelgen haft en stor mängd besökare, och Expressen kunde under gårdagen berätta att ett utbrott av covid-19 drabbat personal på skidanläggningen där.

Vill inte kommentera

Expressen har sedan i går sökt finansministern om hennes resa till Sälen. Finansministerns pressekreterare Adriana Haxhimustafa vill inte kommentera uppgifterna om resan: 

”Jag varken bekräftar eller dementerar var våra statsråd befinner sig, detta av säkerhetsskäl. Det jag kan säga är att finansministern just nu besöker sin dotter som arbetar på annan ort i Sverige. Hon umgås enbart med den närmaste familjen. Finansministern försöker alltid att undvika trängsel i enlighet med Folkhälsomyndighetens råd och statsministerns uppmaningar”, skriver hon i ett sms till Expressen. 

VET DU MER OM MAKTHAVARNAS JULSHOPPING OCH RESOR - TIPSA EXPRESSEN

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen

När Expressen frågade om Magdalena Andersson genomfört några resor utanför Sveriges gränser svarade finansministern att hon åkt till Bryssel. 

Foto: LÄSARBILD

Expressen kunde under tisdagen berätta att statsminister Stefan Löfven besökt Gallerian i Stockholm, trots sina egna ord om det allvarliga läget och de skärpta lokala råden. 

Statsministern har i sina tal uppmanat svenska folket att ställa in icke-nödvändiga aktiviteter. När de skärpta lokala råden – där det stod att man ska ”avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker” – utökats till flera regioner, inskärpte Löfven situationens allvar: 

– Nu måste alla skärpa sig, sa han under en presskonferens den 3 november. 

Men den 1 december besökte han Gallerian i centrala Stockholm. Han gick dit på nytt den 20 december för att besöka Stjärnurmakarna. Även den 23 december var Löfven ute i julhandeln för ett besök i en butik på Kungsgatan.

Löfvens pressekreterare Mikael Lindström säger att besöken bland annat handlade om att laga en klocka, men att Löfven ”har följt Folkhälsomyndighetens råd och sina egna uppmaningar att undvika trängsel”.

Enligt en enkät som Sveriges Radios ”Studio ett” gjort med alla riksdagens partiledare är det bara KD-ledaren Ebba Busch som säger att hon inte besökt butiker efter den 14 december. SD-ledaren Jimmie Åkesson har inte svarat.

Se också:

Jimmie Åkesson snörvlar, Ebba Busch festar och Stefan Löfven julhandlar – inte helt i linje med rekommendationerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.