Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finansministern får kraftig kritik av Borg

<p>Magdalena Andersson.</p>Foto: Pelle T Nilsson
<p>Anders Borg.</p>Foto: Olle Sporrong

Regeringen ska klara både flyktingnotan och utgiftstaket nästa år - delvis genom att flytta om utgifter till i år.

Nu sågar den tidigare finansministern Magdalena Anderssons plan för att betala delar av flyktingnotan.

– Det här är uppenbara försök att med bokföringsmetoder försöka ta sig förbi utgiftstaket. Det undergräver förtroendet för ramarna för den ekonomiska politiken, säger Borg.

Det här kritiserar Borg

• I regeringens neddragningar på drygt åtta miljarder kronor ingår planerade investeringar som senareläggs. Det gäller till exempel inköp av skyddsvärd skog.

• Andra utgifter för 2016, drygt elva miljarder kronor, tas redan i år, bland annat EU-avgiften, bistånd och bidrag för fler anställda i lågstadiet.

Källa: TT

De statliga finanserna är satta under hård press efter en höst med ett rekordhögt asylmottagande. Under veckan slog finansminister Magdalena Andersson fast att utgiftstaket för nästa år fortfarande gäller - men att det krävs hårda besparingar för att det ska nås.

På söndagkvällen medverkade Anders Borg i SVT:s Agenda tillsammans med Maria Wetterstrand, tidigare språkrör i MP, och Leif Pagrotsky, med tidigare ministerposter i S-regeringar, för att diskutera framtiden.
Efteråt talade Expressen med honom om finansminister Magdalena Anderssons plan att betala flyktingnotan.

Den plan som finansministern har presenterade innehåller bland annat utgiftsåtstramningar, avräkning av biståndsramen samt påskyndad utbetalning av utgifter på drygt åtta miljarder så att det sker redan under 2015.

Att betala nästa års utgifter redan i år får kraftig kritik av tidigare finansminister Anders Borg, som beskyller regeringen för att försöka klara sig inom ramen för budgettaket genom att använda sig av bokföringsmetoder.

– Jag tror man bör värna det regelverk vi har. Jag tycker att det är bekymmersamt att regeringen på olika sätt försöker gå förbi regelverket och flytta utgifter fram och tillbaka, säger Anders Borg på söndagskvällen efter att han medverkat i SVT:s Agenda.

Borg kritiserar - men gjorde samma sak

Frågan är inte obekant för Anders Borg. Under sin tid som finansminister fick han själv kritik för att göra samma sak. 2009 var det Finanspolitiska rådets dåvarande ordförande Lars Calmfors som gick till hårt angrepp mot Anders Borg i SVT:

I höstbudgeten hade regeringen - för att dämpa effekter av den ekonomiska krisen - bestämt att kommunerna skulle få extra pengar.

Mer än tio miljarder kronor skulle delas ut 2010 - men Anders Borg betalde delar av stödet redan i december 2009.

Nationalekonomen Lars Calmfors var då kritisk. I Rapport jämförde han åtgärden med manipulation och undrade om var gränsen kunde gå för sådana åtgärder.

I Sveriges Radio sade han då om Borg:

– Samma typ av manipulation som nuvarande regering har kritiserat tidigare regeringar för, det är något som urholkar trovärdigheten för utgiftstaket som är väldigt viktigt att det håller i framtiden, när vi går in i högkonjunkturen.

Anders Borg försvarar sig:

– Absolut aldrig i den omfattningen eller på det sättet. Sedan kan det alltid vara så att man behöver skjuta en utgift över årsskiftet. Socialdemokratiska regeringar gjorde detta på 90-talet och jag tror tyvärr att man går tillbaka till den gamla dåliga ordningen.

Hur hade du agerat som finansminister?

– Jag hade säkrat att vi hade haft en stram och bättre kontroll på våra utgifter så att det var ordning och reda i våra offentliga finanser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.