Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Finansministern backar May efter avgångskraven

Pressen på premiärminister May ökar. Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Finansministern Phillip Hammond säger att ”det inte skulle hjälpa” situationen att byta ut Theresa May mot någon annan. Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Premiärminister Theresa May har visat sig tuff och uthållig. Men nu har pressen på henne nått nya nivåer.

Enligt BBC News är flera tidigare nejsägande toryledamöter beredda att backa Mays brexitavtal. Men bara om hon lovar att avgå omgående.

– Det skulle inte hjälpa att byta premiärminister. Detta är inte en personfråga, säger den brittiske finansministern Philip Hammond i ett försök att försvara May.

Flera brittiska tidningar rapporterar att regeringsmedlemmar planerar en palatskupp för att avsätta Theresa May. Missnöjet mot henne gror också bland konservativa ledamöter i parlamentet.

Pressen på premiärministern höjdes några snäpp till i förra veckan då hon tvingades be EU och mer tid att få sitt brexitavtal godkänt i det brittiska parlamentet.

Ska det bli tredje gången gillt?

Det är ännu oklart om May kommer att ta sitt förslag till underhuset en tredje gång i veckan som kommer. Premiärministern har själv förklarat att detta kommer att ske om det finns tillräckligt stöd så att det går igenom.

The Sunday Times och Mail on Sunday skriver att flera ministrar planerar att försöka avsätta Theresa May och ersätta henne med en tillfällig partiledare tills man kunnat välja en ny senare år. 

Som tänkbar ersättare utpekas både före detta justitieministern David Lidington och miljöministern Michael Gove. Men enligt Reuters säger Lidington på söndagen att han inte har någon önskan att ta över Mays jobb.

Om May avgår skulle flera ovilliga toryledamöter vara beredda att släppa igenom brexitavtalet, uppges det vidare.

Finansminister Phillip Hammond lämnar ett möte med regeringen på Downing Street i London. Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Men en av Mays förtrogna, finansministern Phillip Hammond säger på söndagen till Sky News att det inte är någon lösning.

– Det här handlar inte om premiärministern, att byta premiärminister skulle inte hjälpa, att byta parti vid regeringsmakten hjälper inte heller, förklarar Hammond.

Han förnekade även att någon tillfällig ersättare var på väg in i stället för Theresa May. Hammond säger vidare i intervjun att han inte helt kan utesluta att det skulle bli en andra folkomröstning om EU i Storbritannien.

Samtidigt säger en mångårig toryledamot till BBC att det kanske inte ens räcker med Mays avgång för att övertyga en majoritet i parlamentet att rösta igenom brexitavtalet. Motståndet mot det har varit massivt i de två omröstningar som hittills genomförts.

Hundratusentals demonstrerade i London mot brexit och för en ny folkomröstning om EU i Storbritannien. Foto: BRAIS G. ROUCO / STELLA PICTURES/AVALON.RED B6130

Hundratusentals människor tågade under lördagen på Londons gator för att protestera mot brexit. Under appellen ”Put it to the people” krävde man en ny folkomröstning. I den förra valde en majoritet av britterna att lämna EU.

Labourpartiets vide ordförande Tom Watson, som höll ett tal i samband med demonstrationen, menade att Mays brexitavtal är ”kasst”, oavsett om man röstade lämna eller stanna i EU-omröstningen 2016.

– Jag kan bara rösta på ett avtal om hon låter folket få rösta också, sade Watson enligt BBC.

 

Detta händer nu

EU:s ledare har godkänt att brexit skjuts fram till åtminstone 12 april.

Om Theresa May får igenom sitt förslag till ett brexitavtal i veckan som kommer går EU med på att förlänga deadline till den 22 maj.

Om avtalet godkänns, och inget annat alternativ läggs fram, måste Storbritannien lämna EU utan avtal den 12 april.