Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Finansminister: Anders Borg (m)

Många bedömare har kallat honom kompetent, men också varnat för att han kan vara som "en elefant i en porslinsbutik."
Nu blir Anders E Borg Sveriges nya finansminister.
- Vi har goda förutsättningar att återupprätta full sysselsättning

FAKTA

Namn: Anders Borg:
Född: 1968.
Familj: Gift med Susanna Ölander Borg sedan 1994.
De har tre barn tillsammans: en son född 1997 och två tvillingflickor födda 2001
Bor: Katrineholm.

Anders Borg.
Moderaternas chefsekonom Anders E Borg, 38, blir ny finansminister. Det meddelade Fredrik Reinfeldt vid regeringsförklaringen i dag. Anders Borg är nationalekonom, född 1968. De senaste åren har han varit verksam som chefekonom och strateg i moderaterna.

Jobbat på Riksbanken

Han har ofta beskrivits som en joker i leken, men har imponerat på många marknadsaktörer. Borg har också jobbat på Riksbanken och SEB. Många bedömare har kallat honom kompetent, men också varnat för att han kan vara som "en elefant i en porslinsbutik." Tidigare har han arbetat som talskrivare i Carl Bildts regering. Där arbetade han också med samordningsfrågor inom regeringen. Moderaternas ekonomiske talesman Mikael Odenberg som ofta förekommit i spekulationer om finansministerposten blir istället försvarsminister.

Prioriterar jobben

Nu blir det Anders Borg, moderaternas chefsekonom, som blir finansminister. Han har varit en central person för att omforma moderaternas politik och ligger också bakom moderaternas ekonomiska program. - Det ska bli roligt att få vara med och genomföra den politik vi har jobbat hårt med att ta fram. Vi har goda förutsättningar att återupprätta full sysselsättning, säger Anders Borg till Ekot. - Vi kommer att prioritera de åtgärder som ger jobb först. Sedan kommer vi i god ordning under mandatperioden att genomföra de reformer vi har utlovat på ett sätt som är förenligt med mycket goda statsfinanser. Anders Borgs gamla kollegor på SEB tror att hans närhet till statsministern innebär en fördel för den ekonomiska politiken. - Tidigare borgerliga regeringar har haft folkpartister på finansministerposten, säger Håkan Frisén på SEB.

Fördel med samma parti

Håkan Frisén efterträdde Anders Borg på posten som chef för bankens analysavdelning. Att finans- och statsministrarna tillhör samma parti är en fördel, eftersom flera politiska motsättningar då försvinner. - Det tror jag har varit en svaghet i tidigare borgerliga regeringar, säger Håkan Frisén. - Han är en skarp ekonom, välutbildad, karismatisk och en driven analytiker.  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!