Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Finansmannen Peter Wallenberg är död

Finansmannen Peter Wallenberg blev 88 år gammal. Foto: Stefan Forsell

En av Sveriges mäktigaste män har somnat in.

Finansmannen Peter Wallenberg är död. Han blev 88 år.

– Han var den förlorade sonen som drev imperiet i väldigt lyckosamma år, säger författaren Ronald Fagerfjäll.

Peter Wallenberg

■ Peter Wallenberg föddes 1926 och var andre son till Marcus Wallenerg. Han inledde sin karriär i Atlas Copco och arbetade i en rad länder i Nordamerika, Afrika och Europa.
■ När den äldre brodern dog hastigt blev Peter Wallenberg sfärens kronprins och tog över huvudansvaret när fadern dog 1982. Han var styrelseordförande i Wallenbergsfärens maktbolag från 1982 till 1997 och fortsatte sedan som hedersordförande fram till sin död.
 

 

Källa: NE, investor.se
(TT)

I förra veckan lämnade han sitt sista formella uppdrag, som ordförande för Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, till en av sönerna, Peter "Poker" Wallenberg. I helgen somnade han stilla in i sitt hem, 88 år gammal, enligt stiftelsen.

Men han försvann från rampljuset redan 1997, då han 70 år gammal lämnade uppdraget som styrelseordförande för familjens maktbolag Investor.

Fick rycka in

Men egentligen var det inte meningen att Peter Wallenberg skulle bli härskare över familjeimperiet. Hans storebror Marc Wallenberg drillades för uppgiften av fadern. Men Marc tog livet av sig 1971 och då kusinen Peder Bonde inte heller klarade trycket fick Peter Wallenberg rycka in.

– Peter var den förlorade sonen, en underdog. Peter Wallenbergs far, Marcus, var väldigt tävlingsorienterad. Han var Sveriges bästa tennisspelare på sin tid, han skulle vinna varje boll, varje match och han drev sin familj på samma sätt. Den äldre brodern, Marc, löd sin far medan den yngre, Peter, var den uppkäftige, säger Ronald Fagerfjäll, författare och journalist.

Till skillnad från de andra Wallenbergarna var "Pirre" inte bankutbildad. Han var jur kand och industriman med drygt 20 år i Atlas Copco bakom sig. Industrilivet lämnade han 1974 för att börja på familjebanken, SE-Banken. Han fick också en rad styrelseuppdrag i olika Wallenbergdominerade företag.

Möttes av skepsis

Under sin livstid blev Peter Wallenbergs far, Marcus Wallenberg, en legend. När han dog 1982 var det tungt för Peter Wallenberg att axla faderns mantel. Han möttes i början med skepsis av journalister och näringslivsfolk. Men med tiden visade han att han var kompetent och uppgiften mogen.

– Han tog makten i alla styrelser som behövdes och drev imperiet i 10-15 år i väldigt lyckosamma år, säger Ronald Fagerfjäll.

Peter Wallenberg föddes den 26 maj 1926. Han började arbeta för Atlas Copco direkt efter sin juristexamen. Karriären gjorde han utomlands med tre år i USA, tre år i Rhodesia och två år i Kongo. 1962–1967 var han vd för Atlas Copco i England och 1970 blev han vice vd för moderbolaget i Nacka. Efter det har han avverkat mängder av styrelseposter i de ledande svenska industriföretagen.

– Han skapade jättar, som när Astra gick ihop med Zeneca, för att tåla den globala konkurrensen. Vissa sammanslagningar har varit rätt, andra har han fått en del kritik för, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avenza.

"Har öppnat dörrar"

Gunnar Wetterberg, historiker och författare, träffade Peter Wallenberg i samband med boken "Wallenberg. Ett familjeimperium" från 2013.

– Han var skarp. Det var inte mycket nonsensprat utan mycket analyser, säger Wetterberg och pratar om betydelsen av Wallenbergimperiet:

– Wallenberg har öppnat dörrar för svenskt näringsliv som blivit allt mer internationellt. Wallenbergarna som ekonomisk sfär var något som var betydligt större än vad Sverige egentligen är, säger Gunnar Wetterberg.

Han säger att Wallenbergarna spelade stor roll för att flera geniföretag i början av 1900-talet landade i Sverige när de kunde ha hamnat var som helst i Västeuropa.

– Dessutom spelade Wallenbergarna en viktig roll för att få företagarna att förnya sig, och de hade förmågan att hålla goda kontakter med politiker och andra makthavare, säger Gunnar Wetterberg.

Han berättar också om det hårda liv som Peter Wallenberg levde. Han jobbade väldigt hårt, kedjerökte och drabbades av flera hjärtinfarkter.

– Ändå levde han längst i familjen, säger Gunnar Wetterberg.