Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Filmjölken i paketet
har minskat i smyg

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En liter filmjölk är inte längre vad det en gång var.
Foto: Micke Woltman/Pressbild
Enligt Livsmedelsverket ska filmjölk mätas i vikt, inte volym. Ett argument är att filmjölk "äts med sked."

En liter filmjölk är inte längre vad det en gång var.

Arla har ändrat märkningen till 1000 gram vilket också gjort att innehållet blivit mindre men priset detsamma, rapporterar P4 Kalmar. 

Det var en man som hörde av sig till P4 Kalmar om upptäckten. Han brukade äta två deciliter filmjölk om dagen och då gick filpaketet jämnt upp, men en dag blev den sista portionen mindre.

På paketet stod det då 1000 gram i stället för 1 liter. Men trots att innehållet blivit mindre – bara nio deciliter nu – är priset detsamma.

Arla förklarar det som att det var för rörigt med den förra märkningen.

– Den största orsaken är att vi tyckte att det var för rörigt. Yogi-paketen var märkta i gram, men filmjölk i liter. Vi såg att vissa av våra konkurrenter också hade gram, berättar Sten Schwalbe som är kategorichef för mjölk, fil och yoghurt på Arla, till P4 Kalmar.

Varför priset inte ändrats säger han:

– Nej, vi har inte förändrat priset. Vi säljer ju till Ica eller Coop och det är de som sätter priset till kunden.

Enligt Livsmedelsverket ska filmjölk mätas i vikt, inte volym. Ett argument är att filmjölk "äts med sked." Drickyoghurt därmed ska fortsatt anges i volym för att det är en dryck.

Känner du dig lurad av nya filpaketet?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.