Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ambassadörens bilder: Talibanernas skräckvälde

Liket av Afghanistans älskade komiker släpas runt på marken. Två gråtande kvinnor i burka står på knä när de misshandlas med grova käppar.
En person får handen avhuggen.
En åldring piskas och stenas.

Liket av Afghanistans mest älskade komiker släpas runt på marken av en leende taliban. Två gråtande kvinnor i burka står på knä när de misshandlas med grova käppar. En åldring piskas och stenas, och en man får sin hand avhuggen och stumpen stoppad i kokande olja. 

Det är Afghanistans ambassadör i Sverige, Abbas Noyan, som delar bilderna och har vänt sig till Utrikesdepartementet med uppgifterna. Samtidigt rapporterar New York Times om hur den prisbelönte fotografen Danish Siddiquis kropp stympats till oigenkännlighet efter att ha blivit tillfångatagen. 

Filmer inifrån talibanernas nya skräckvälde kommer enligt ambassadören från flera olika distrikt runt om i Afghanistan där talibanska styrkor tagit makten. Det är regeringen i Kabul som samlat in bilderna. En del har talibanerna själva filmat, andra har dokumenterats i hemlighet.

– Jag ger dig de här filmerna så att världen kan se hur det afghanska folket behandlas nu, säger Abbas Noyan, 72 år, Afghanistans ambassadör i Sverige, och en av landets progressiva reformister som länge kämpat för kvinnors rättigheter.

Abbas Noyan skickade för ett par dagar sedan ett brev till kabinettssekreterare Robert Rydberg vid Utrikesdepartement, för att vädja om Sveriges hjälp.

Helené Lackenbauer, forskningsledare på FOI och Afghanistan-expert, poängterar i en tv-intervju med Expressen att bilderna är upprörande men att det saknas kontext.

Afghanistans ambassadör kallar det dock för ”uppenbara bevis”. Abbas Noyan:

– Afghanistans regering har tagit emot dokumentation som är uppenbara bevis på talibanernas allvarliga brott mot mänskliga rättigheter. Vi delar det med er och vädjar om ert stöd för folket och landets framtid” skriver ambassadören. ”Talibankrigare har brutalt dödat hundratals civila och soldater som tagits till fånga. De halshugger människor, stenar kvinnor, tvingar kvinnor in i äktenskap, stänger skolor, särskilt flickskolor. De har bränt och plundrat över hela landet.

Afghanistans ambassadör Abbas Noyan.
Foto: LISA MATTISSON

”Torterade och dödade honom”

Ett stort material från Afghanistans regering visar, enligt ambassadörens uppgifter, vidden av talibanernas grymheter.

Nyheten om den afghanske radiokomikern, tillika polisen, Nazar Mohammad Khasha, spred sig under veckan, då en film från hans tillfångatagande började delas i sociala medier. Med bakbundna händer, i baksätet på en bil omgiven av talibaner som slår honom i ansiktet, säger Khasha, enligt lokala medier, sitt livs sista skämt rakt in i mobilkameran: skämtet går ut på att hans kidnappare ”hade mustascher”, en symbol för mod i södra Afghanistan, men ”på sina bakdelar”.

– De släpade ut honom från hans hem i Kandahar, torterade och dödade honom och lekte och skämtade med hans kropp. Det hände i förra veckan, bekräftar ambassadören.

En ny film visar hur den döde komikerns lik skändas, genom att en taliban roar sig med att dra runt kroppen i fötterna på den smutsiga torra marken.

– Det är filmer som är skrämmande, men det här är fakta i de distrikt de tagit kontroll. De stenar folk. De samlar människor på byns torg och de slaktar de som varit emot dem eller som arbetat för regeringen. De bakbinder deras händer och slaktar dem där de ligger hjälplösa på marken, säger Abbas Noyan.

– Vi ber omvärlden om hjälp, särskilt Sverige som hjälpt oss så mycket ända sedan 1985. Det arbetet får inte gå om intet nu.

En död man har hängts upp i fötterna i talibankontrollerat område, enligt ambassadören.

Skjuter bakbundna män

Två talibaner går, enligt de spridda bilderna med automatvapen över ett fält där bakbundna män ligger på rygg. Filmen visar hur de skjuter männen i ansiktet samtidigt som talibanerna skriker Allahu Akbar! Gud är stor! De går fram till de livlösa kropparna och sparkar dem i ansiktet för att kontrollera att de är döda. Bilderna uppges, enligt ambassadören, vara tagna i Takhar, en av de nordöstra provinserna som gränsar till Tajikstan.

Talibanerna skjuter de bakbundna männen i ansiktet.

Ambassadören säger.

– Talibanerna förnekar det, men vi har sett det, säger Noyan.

I Malistan i provinsen Ghazni dödades minst 45 människor för en vecka sedan. Noyan kallar det en slakt. Två bakbundna män sitter ner på marken, övervakade av talibaner. I nästa bild ligger de döda på samma plats, skjutna i huvudet. Den som tagit bilden har dekorerat liket med rosa rosetter och emojis från snapchat.

Två män sitter bakbundna, en annan bild som Expressen tagit del av visar dem skjutna i huvudet på samma plats.

Fördrivna familjer från Malistan i sydvästra Afghanistan har tagit sig till Kabul. På den farliga vandringen genom bergen födde en av kvinnorna ett barn, berättar ambassadören.

En annan film visar en överfallen konvoj, där stridande män ligger ihjälskjutna utanför fordonet.

Kvinnor och barn på flykt från Malistan.

Slagna med käppar

Burkan, eller chadarin, som den också kallas, är en symbol för kvinnoförtrycket i Afghanistan. Den heltäckande klädseln som även döljer ögonen blev synonymt med det förra talibanväldet. En film visar hur två kvinnor klädda i traditionella blå chadari står på knä och försöker ta skydd av varandra samtidigt som män utrustade med långa käppar slår dem med full kraft om och om igen tills de skriker av smärta. Filmen kommer från Obaydistriktet i Heratprovinsen i nordvästra Afghanistan, och togs, enligt ambassadören, för tre månader sedan.

Två kvinnor pryglas av män med långa käppar, enligt ambassadören efter att talibanerna tagit kontroll.

Fredssamtal mellan talibanerna och den afghanska regeringen har pågått i månader i Doha, Qatar. Förhandlingarna uppges dock ha avstannat ju mer mark talibanerna vunnit.

I onsdags välkomnade Kinas utrikesminister Wang Yi en delegation med talibaner ledd av mullan Abdul Ghani Baradar, ett möte vars publika framtoning stärker talibanernas ställning som en makt att räkna med.  Den amerikanske utrikesministern Antony Blinken sade i veckan att Kinas intresse kan ”vara något positivt”. Kina vill undvika att Afghanistan blir en bas för militanta styrkor från den uiguriska befolkningen i xinjiangprovinsen.

Vad önskar du att världen gör?

– Alla människor i världen vill ha fred. Så i den nuvarande situationen så önskar vi att USA och EU sätter press på talibanerna och deras allierade, stoppar brotten mot mänskliga rättigheter, stoppar blodbadet. Vi behöver hjälp, säger ambassadör Noyan.

Helené Lackenbauer, forskningsledare på FOI och Afghanistan-expert, konstaterar i tv-intervjun med Expressen att ”det vi vet med säkerhet är att varje dag så begås det fruktansvärda brott mot mänskliga rättigheter och internationell rätt. Traktat som Afghanistan skrivit under”. 

Lackenbauer fortsätter:

– Jag förstår också att de här bilderna är skickade från Afghanistan för det är en slags vädjan om hjälp för nu är regeringen i Kabul hotad eftersom talibanerna har tagit över stora delar av landet.  Så de här bilderna är otroligt upprörande och allvarliga, men vi vet också att det här inte är någon nyhet. Det har pågått under hela de 20 åren som internationella styrkor har varit i landet. 

Fotograf brutalt dödad

Den prisbelönte fotografen Danish Siddiqui – som vunnit Pulitzerpriset – var en av dem som skildrade Talibanernas grymhet. Han dödades den 16 juli efter ett bakhåll. Först efter timmar i Talibanernas grepp lämnades kroppen över.

Fotografen Danish Siddiqui dödades i Afghanistan.
Foto: DIPA CHAKRABORTY/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK

Då var den svårt sargad: Hans ansikte var oidentifierbart, kroppen hade ett dussin skottskador och på bröstet fanns däckspår. Kroppen hade stympats, uppger The New York Times med hänvisning till ett flertal bilder som New York Times hade tagit del av. En talesperson för talibanerna uppgav för den amerikanska tidningen att de behandlar liken med respekt,  men Times skriver att talibanerna hade kontroll över området och att det finns tidigare bilder på fotografers kropp som då ej var stympad.

”Varje dag så begås det fruktansvärda brott”

Helené Lackenbauer, forskningsledare på FOI och Afghanistanexpert kommenterar filmerna från Afghanistans ambassadör i Sverige, Abbas Noyan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.