Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Filmen som kan kosta Mitt Romney valet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mitt Romney.
Foto: Jim Young

Mitt Romney har hamnat i blåsväder efter att på en smygfilmad video kallat hälften av amerikanerna för bidragsberoende "offer" som inte betalar skatt.

President Obamas kampanjstab var inte sen att kasta sig över videon och ifrågasätta hur Romney ska kunna tjäna som president när han avskrivit halva nationen.

https://www.youtube.com/watch?v=XnB0NZzl5HA

På videon, som lagts ut av vänstertidskriften Mother Jones, hörs Romney säga att 47 procent av amerikanerna som stöder Obama är beroende av staten.

– Det är 47 procent som stöder honom, som är beroende av staten, som ser sig själva som offer, som tror att det är statens uppgift att ta hand om dem, som anser att de har rätt till sjukvård, mat, bostad och allt möjligt, säger Romney vid ett möte med välbärgade donatorer till hans valkampanj.

– Det är människor som inte betalar någon inkomstskatt. Så vårt budskap om lägre skatt är inte relevant för dem. Jag kommer aldrig att klara av att övertala dem att ta ansvar för sina egna liv, fortsätter han.

"Chockerande"

Enligt Demokraterna visar Romney att han är en mångmiljonär som inte förstår sig på vanligt folk.

– Det är chockerande att en kandidat förklarar för rika donatorer att halva USA ser på sig själv som offer med rätt till socialhjälp. Det är svårt att vara president för alla amerikaner när man så föraktfullt avskriver halva nationen, säger Obamas kampanjledare Jim Messina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.