Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Filmen som kan kosta Mitt Romney valet

Mitt Romney.
Foto: Jim Young

Mitt Romney har hamnat i blåsväder efter att på en smygfilmad video kallat hälften av amerikanerna för bidragsberoende "offer" som inte betalar skatt.

President Obamas kampanjstab var inte sen att kasta sig över videon och ifrågasätta hur Romney ska kunna tjäna som president när han avskrivit halva nationen.

På videon, som lagts ut av vänstertidskriften Mother Jones, hörs Romney säga att 47 procent av amerikanerna som stöder Obama är beroende av staten.

– Det är 47 procent som stöder honom, som är beroende av staten, som ser sig själva som offer, som tror att det är statens uppgift att ta hand om dem, som anser att de har rätt till sjukvård, mat, bostad och allt möjligt, säger Romney vid ett möte med välbärgade donatorer till hans valkampanj.

– Det är människor som inte betalar någon inkomstskatt. Så vårt budskap om lägre skatt är inte relevant för dem. Jag kommer aldrig att klara av att övertala dem att ta ansvar för sina egna liv, fortsätter han.

"Chockerande"

Enligt Demokraterna visar Romney att han är en mångmiljonär som inte förstår sig på vanligt folk.

– Det är chockerande att en kandidat förklarar för rika donatorer att halva USA ser på sig själv som offer med rätt till socialhjälp. Det är svårt att vara president för alla amerikaner när man så föraktfullt avskriver halva nationen, säger Obamas kampanjledare Jim Messina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.