Björn filmar när två svartklädda personer plockar fram en betongsåg och börjar såga sin in i klockaffären. Foto: BJÖRN SANDIN / LÄSARBILDBjörn filmar när två svartklädda personer plockar fram en betongsåg och börjar såga sin in i klockaffären. Foto: BJÖRN SANDIN / LÄSARBILD
Björn filmar när två svartklädda personer plockar fram en betongsåg och börjar såga sin in i klockaffären. Foto: BJÖRN SANDIN / LÄSARBILD
På filmen hörs tydligt hur männen lyckas såga sig in genom rutan efter ett par minuter. När de kommit över 15.20 lockar hoppar männen på en moped och lämnar platsen med ett byte värt hundratusentals kronor. Foto: BJÖRN SANDIN / LÄSARBILDPå filmen hörs tydligt hur männen lyckas såga sig in genom rutan efter ett par minuter. När de kommit över 15.20 lockar hoppar männen på en moped och lämnar platsen med ett byte värt hundratusentals kronor. Foto: BJÖRN SANDIN / LÄSARBILD
På filmen hörs tydligt hur männen lyckas såga sig in genom rutan efter ett par minuter. När de kommit över 15.20 lockar hoppar männen på en moped och lämnar platsen med ett byte värt hundratusentals kronor. Foto: BJÖRN SANDIN / LÄSARBILD
SÅGEN. Betongsågen som användes av rånarna. Foto: OSKAR DAHLGRENSÅGEN. Betongsågen som användes av rånarna. Foto: OSKAR DAHLGREN
SÅGEN. Betongsågen som användes av rånarna. Foto: OSKAR DAHLGREN

Filmen på maskerade männen ger Björn 71717 kronor

Publicerad

Låssmeden Björn Sandin, 49, stod och jobbade med en dörr i centrala Göteborg.

Plötsligt kom två maskerade killar på en moped och började såga sig in i en klockbutik.

Björn filmade inbrottet och tipsade Expressen. Nu belönas han med 71 717 kronor för Årets läsarbild.

– Jag hade inte tankarna på att bli rädd, säger Björn.

Det var den 30 augusti i somras strax innan butikerna öppnade. Björn och en kollega jobbade i entrén mittemot klockbutiken i Göteborg.

Då kom två maskerade personer på en moped.

– Jag vände mig om och reagerade på klädseln, de var mörkklädda med huvor. "Ska de råna någon", sa jag till min kollega, berättar Björn Sandin.

"Nästan som en instinkt!

Gärningsmännen drog i gång sågen, en kraftig stenkap, och började såga genom skyltfönstret.

Då hade Björn redan börjat filma med mobilen.

– Det var nästan som en instinkt och jag hade inte tankarna på att bli rädd då. Jag filmade hela förloppet.

Tjuvarna var så fokuserade på sitt att de inte tycktes lägga märke till honom.

Efter ett par minuter hade de sågat upp rutan och plockat till sig ett 20-tal dyra märkesur. Sedan hoppade de upp på mopeden och drog i väg.

Moppen och kläder hittades senare på en innergård i närheten. Enligt polisen hade tjuvarna bytt om där och sedan försvunnit till fots.

Björn Sandin lämnade över sin film till polisen.

– De tog tacksamt emot den, men sedan har jag inte hört något mer, förklarar han.

Tipsade Expressen

Efteråt tipsade han Expressens redaktion vilket ledde till att de unika inbrottsbilderna kunde publiceras.

För denna insats har Björn Sandin utsetts till vinnare av Årets läsarbild. Prissumman på exakt 71 717 kronor hänger förstås ihop med vårt tipsnummer 71 717.

– Jätteroligt, blev helt paff när jag blev uppringd om priset. Det var första gången jag skickar in en bild till en tidning.

Hur prispengarna ska spenderas?

– Vi har länge pratat om att bygga ett uterum hemma, så pengarna kommer väl till pass då. Vi ska köpa glasrutor!

 

Tänk på detta när du fotar eller filmar

1. Var inte i vägen

Om det är en dramatisk situation, tänk på att inte vara i vägen för räddningspersonal. Tänk också på den personliga integriteten. Du är först medmänniska, sedan fotograf.

2. Uppträd etiskt

Precis som alla stora medier tar Expressen emot tips, bilder och filmer. Det material vi får in genomgår en kritisk nyhetsvärdering. I bedömningen ingår innehållet i bilderna och uppgifterna, men också huruvida du har uppträtt etiskt och inom lagens riktmärken.

3. Nyhetsbilderna är färskvara

För Expressen handlar det om minuter. Skicka in din bild eller film direkt!

4. Situationen är viktigast

Har du inte en vanlig kamera, använd mobilkameran.

5. Bilderna och filmerna talar för sig själva

En bra läsarbild behöver inte nödvändigtvis vara en nyhetsbild. Det kan vara en rolig situation eller märklighet. Tänk på vad du själv skulle vilja se i tidningen eller på Expressen.se.

 

TIDIGARE VINNARE AV ÅRETS LÄSARBILD

2008. Bilden på mördaren Anders Eklunds bil, som togs av en slump, ledde till att polisen kunde lösa mordet på Engla Höglund.Foto: / LÄSARBILD
2009. Bilden på polisbilen som krockar med en bil med tjuvar vann Årets läsarbild 2009.Foto: Joen Jarl / PRIVAT
2010. Filmen på när självmordsbombaren Taimour Abdulwahab spränger sig själv under julhandeln i centrala Stockholm vann årets läsarfilm 2010.Foto: / LÄSARBILD
2011. Bilden på en ung älgtjur som fastnat i en skogsmyr vann årets läsarbild 2011. Fotografen, Kjell Johansson, kunde rädda älgen tillsammans med sitt jaktlag.Foto: Kjell Johansson / LÄSARBILD
2012. Bilden på kungen som tvingas stanna på en mack i Vårgårda efter att ha fått problem med bilen vann årets läsarbild 2012.Foto: Erika Jardestedt / LÄSARBILD
2013. Kenneth Nygren vann priset för sin bild på ett dramatiskt guldrån i Södertälje.Foto: Läsarbild
2014. Bilden på en dam som häller vatten på en urinerande man vann Årets läsarbild 2014.
2015. Bilden på den brinnande skyskrapan i Dubai vann Årets läsarbild 2015.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag