Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Filmen om krigsherren har spridits av miljoner

Joseph Kony 2006. Foto: Stuart Price

En film om den ugandiske krigsherren Joseph Kony har berört miljontals människor världen över.

Dokumentären berättar om de grymheter som Kony utsatt tiotusentals barn för.

"Målet är att göra Joseph Kony känd, inte för att fira honom utan för att öka stödet för att gripa honom", skriver filmaren.

Den 30 minuter långa filmen om den ugandiske krigsherren Joseph Kony har på bara några dagar spridits till tiotals miljoner personer genom sociala medier.

Filmen berättar historien om den tidigare barnsoldaten Jacob som kidnappades av Konys rebellarmé, Lord's Resistance Army.

Joseph Konys armé har varit ökänd för att kidnappa barn och använda dem som soldater eller sexslavar. Enligt filmen ska 30 000 barn ha fallit offer för Konys grymhet.

Succé i sociala medier

Kampanjen har blivit en stor framgång på nätet och miljontals människor har berörts av dokumentärfilmen. Flera kändisar har också spridit filmen på Twitter och Facebook.

Filmen är gjord av den amerikanska organisationen Invisible Children och syftet är att uppmärksamma Joseph Konys krigsbrott och få den amerikanska regeringen att inte avbryta sin hjälp till Uganda för att ställa Kony inför rätta i den internationella brottmålsdomstolen i Haag där han är efterlyst.

Ben Keesey, chef för Invisible Children, är nöjd med den virala spridning som filmen har fått.

– Kärnbudskapet är att visa att det finns situationer som är antingen svarta eller vita. Det finns mycket kompicerade saker i världen, men Joseph Kony och vad han gör är svartvitt, säger han till AP.

 

Filmen om Joseph Kony som setts av miljoner får stark kritik. Läs mer om kritiken här .

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!