Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Filmen om Joseph Kony får hård kritik

Foto: Stuart Price

Den uppmärksammade filmen om krigsherren Joseph Kony får nu skarp kritik från flera håll.

Kampanjen kritiseras för att vara missvisande och ge en felaktig bild av krigsherren och hans armé.

- Man ska tänka på att den är gjord av en amerikansk lobbygrupp, säger Emma Skeppström, säkerhetspolitisk analytiker på FOI.

Miljontals människor har berörts och delat med sig av filmen om den ugandiske krigsherren Joseph Kony, som leder rebellgruppen Lord's Resistance Army, LRA. Filmen har på kort tid spridits över hela världen.

Men nu kommer kritik från flera håll, både mot filmen och mot organisationen bakom.

Emma Skeppström, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, med fokus på afrikansk säkerhetspolitik, säger att filmen är missvisande.

– Det är en viktig fråga som de tar upp, men jag tycker den är ganska ensidig, säger hon.

"Ugandas armé har betett sig tvivelaktigt"

Emma Skeppström tar upp flera punkter som hon tycker är problematiska:

• Filmen är gjord av en amerikansk lobbyorganisation som vill att amerikanska militärrådgivare ska fortsätta att hjälpa Ugandas armé.

– De trycker väldigt mycket på hur hemska och dåliga LRA är, och det ska man inte förringa. Men man ska komma ihåg att det finns många situationer där Ugandas armé har betett sig tvivelaktigt och brutit mot de mänskliga rättigheterna.

• Det nämns i filmen att 30 000 barnsoldater har använts, men den siffran gäller över en period på nästan 30 år.

– I dag består LRA:s armé av runt 400 personer och majoriteten är vuxna. Det finns en risk med filmen att man tror att de har en armé med 30 000 barnsoldater, och så ser det inte ut.

• LRA verkar inte längre i Uganda och Joseph Kony har inte varit där sedan 2006. Rebellarmén agerar framför allt i Sydsudan, Demokratiska republiken Kongo och Centralafrikanska republiken.

– Eftersom de är utspridda över ett så stort område så agerar de i ganska små grupper.

"Extremt låg kunskapsnivå"

Emma Skeppström är långt ifrån ensam i sin kritik. I den norska tidningen VG utrycker sig forskaren Morten Bøås, som följt konflikten i Uganda i flera år, ännu skarpare. Han säger att han tycker att det är synd att filmen sprids.

– Det är bara ett "vit man ska rädda afrikaner"-koncept och spridningen av filmen vittnar om en extremt låg kunskapsnivå bland folk, säger han.

En talesperson för Ugandas militär säger till AP att Konys styrkor nu för tiden är så små att de inte ses som ett hot i regionen.

Svarar på kritiken

Organisationen bakom filmen, Invisible Children, har också fått ta emot kritik de senaste dagarna, bland annat för att inte tillräckligt mycket av deras resurser går till bistånd.

Organisationen har svarat på mycket av kritiken på sin hemsida. De skriver bland annat:

"Vi är, och har alltid varit, angelägna om att vara 100 procent finansiellt transparenta och att kommunicera vår organisations mål i klartext så att alla kan ta ett informerat beslut om de vill stöda vår strategi."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!