Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Filmen fick Åkesson att be Ekeroth ta timeout

"Framöver kommer jag i högsta möjliga grad att försöka undvika allmänna platser efter solnedgången", skriver Kent Ekeroth i ett inlägg på Facebook.
Foto: Cornelia Nordström
Efter att övervakningsfilmen publicerats ringde Jimmie Åkesson upp Kent Ekeroth.
Foto: Vilhelm Stokstad/Tt / TT NYHETSBYRÅN

SD-toppen Kent Ekeroth hamnade i bråk på Stureplan i Stockholm – och slog en annan person. Övervakningsfilmen från händelsen var droppen som fick bägaren att rinna över. 

En förundersökning om misshandel har inletts mot Ekeroth.

Efter att filmen publicerats ringde Jimmie Åkesson upp Kent Ekeroth och meddelade sitt beslut.

– Han är ordinarie ledamot i justitieutskottet och då har jag uppmanat honom till att ta timeout från det uppdraget tills vi vet hur fortsättningen i det här ser ut, säger Jimmie Åkesson.

Natten till torsdagen var SD:s rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth ute på Stureplan i Stockholm. Efter att ha nekats inträde på en klubb hamnade han i bråk med en annan person i kön. Efter ordväxling gav Kent Ekeroth den andra personen en örfil.

Efter händelsen tog en livvakt hand om Kent Ekeroth. Både personen som blev slagen, en 20-åring, och Kent Ekeroth har anmält händelsen till polisen – och själva polisanmälts.

Lena Kastlund, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, har inlett en förundersökning om misshandel mot Kent Ekeroth.

– Det är ... det är en vanlig förundersökning. Det är vanligt med sådana händelser i krogköer, med våld och så. Vi kommer höra målsäganden, vittnen, och det finns övervakningsbilder som vi ska ta del av, säger Lena Kastlund.

Åklagaren: Ingen är frihetsberövad

När Kent Ekeroth kommer förhöras är oklart.

– Man brukar vänta med att höra den som är misstänkt. Sen är det också en motanmälan som finns i ärendet. Jag vet inte när förhör kommer hållas. Jag har begärt att målsäganden ska höras så fort som möjligt, men det är inget högprioriterat ärende, säger Lena Kastlund.

Hon fortsätter:

– Vi arbetar skyndsamt, men det är ingen person som är frihetsberövad. Det kommer ta lite tid. Det gäller att det blir ett bra resultat också. Utan att gå in i detalj, kan jag säga att det verkar som man kan få en ganska god bild av det som har hänt. Det ska ju till och med vara inspelat.

Åkesson ringde upp Ekeroth

Jimmie Åkesson diskuterade frågan med presschefen Henrik Vinge under dagen. Därefter ringde han upp Kent Ekeroth och beordrade sin partikollega att ta en timeout från justitieutskottet, efter skandalen.

Övervakningsfilmen från händelsen var droppen som var bägaren att rinna över, och det som gjorde att partiet agerade.

– Som jag förstår är han föremål för någon form av anklagelse kopplat till det som hänt. Oavsett vad som hänt så är det så pass allvarligt det som har skett att man kan kanske inte med trovärdighet agera just i justitieutskottet och de frågor som hanteras där, säger Jimmie Åkesson.

Den beordrade timeouten innebär att Kent Ekeroth inte deltar i justitieutskottets arbete, men får lön och deltar som vanligt i riksdagsarbetet i övrigt.


TV: Se övervakningsfilmen från händelsen

Efter att övervakningsfilmen publicerats ringde Jimmie Åkesson upp Kent Ekeroth.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Försvaret: Slaget var en reflex

Kent Ekeroth har på torsdagen i ett sms förklarat han blev "oprovocerat slagen i ansiktet" av en okänd man, och att han försvarade sig reflexmässigt.

I ett meddelande på Facebook skriver han också om händelsen, och menar att han nu inte vågar vara ute på stan efter solnedgången.

"Jag har länge haft en social livsstil där jag rör mig mycket bland vänner och allmänheten. Detta har i sig aldrig gått ut över mina arbetsinsatser – jag är fortsatt en av de mest aktiva ledamöterna i riksdagen som lägger flest motioner och jag vill tro att mina väljare kan se att jag inte direkt rullar tummarna i min politiska roll", skriver SD-toppen i inlägget.

Ekeroth: Undviker nu allmäna platser

Ekeroth räknar upp flera tillfällen då han menar att han attackerats, både natt- och dagtid.

"Fram till nu har jag inte velat backa om principen att jag ska ha samma rätt att röra mig på offentliga platser som alla andra – trots att jag har Sverigevänliga åsikter. Men efter att jag i går återigen har blivit fysiskt attackerad på allmän plats så känner jag mig tyvärr tvungen att omprioritera", skriver han och fortsätter:

Övervakningsbilderna visar när riksdagsmannen hamnar i bråket.

"Framöver kommer jag i högsta möjliga grad att försöka undvika allmänna platser efter solnedgången, för att minska risken att bli angripen av personer som inte gillar mina åsikter."

Ekeroth lämnat uppdraget tidigare

I november 2012 lämnade Kent Ekeroth uppdraget som SD:s rättspolitiska talesperson – då efter Expressens avslöjande av järnrörsskandalen.

– Kent har tidigare råkat ut för liknande händelser där han har blivit angripen därför att han har de politiska uppfattningarna han har och för att han är den han är. Vad som har hänt i det här fallet, vet inte jag, men det jag sagt till honom i dag är att det är bra om han lämnar det här uppdraget, åtminstone tillfälligt tills det här har blivit noggrant utrett och sen får vi tar det därifrån, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Jag har svårt att säga så mycket mer i dag. Jag tycker inte jag ska göra det utan vi får avvakta.

"Det fanns väldigt många vittnen"

Personen som blev slagen säger till oss att det enda han sa till Kent Ekeroth var "kul med järnrören", vad tänker du om att din riksdagsman agerar på det sättet över en sådan kommentar?

– Det är inte min uppgift att värdera vad enskilda personer säger där. Det får polisen göra och polisen var vad jag förstår på plats. Och det fanns väldigt många vittnen. Det här kommer att utredas på ett bra sätt och jag tycker att vi ska avvakta den utredningen innan vi tar ställning för någonting, säger Åkesson.

Kent Ekeroth hävdar också att han blev slagen av den här personen, vilket totalt förnekas av den personen och flera vittnen. Vad säger du om det?

– Det får polisen göra. Det ska inte jag göra.

Kent Ekeroth har inte motsatt sig ordern

Har han accepterat att lämna posten i justitieutskottet?

– Han är ordinarie ledamot i justitieutskottet och då har jag uppmanat honom till att ta timeout från det uppdraget tills vi vet hur fortsättningen i det här ser ut.

Vad fick du för svar?

– Det vet jag inte om jag fick något svar direkt. Han lyssnade och han har väl accepterat det men det återtar att se, det kan jag inte svara på faktiskt hur han agerar utifrån det. Men jag har meddelat honom att det är min syn på det här. Sen får han väl värdera det utifrån vad han tror kommer hända. 

Har han motsatt sig det?

– Nej, han har inte motsatt sig det.

"Ska inte snurra runt på krogar och bråka"

Arhe Hamednaca, socialdemokratisk ledamot i justitieutskottet, reagerar skarpt på händelsen.

– Jag tycker inte att vi som är folkvalda ska hålla på och snurra runt på krogar på nätterna och bråka. Det här är något som ska utredas, men det har hänt liknande saker förut, säger han.

Om att Ekeroth nu beordras att ta timeout säger Arhe Hamednaca:

– Det skulle ha skett för länge sen.

Den moderate ledamoten Krister Hammarbergh delar Hamednacas uppfattning.

– Nu står ord mot ord, men det är märkligt att man som riksdagsledamot och ledamot i justitieutskottet upprepade gånger sätter sig i den här typen av situationer. Nu får det utredas i vanlig ordning, säger Hammarbergh. 

Han tycker att det är rimligt att Kent Ekeroth nu beordras att ta timeout.

– Det är en fråga som Sverigedemokraterna äger. Men det brukar ju vara en normal reaktion i andra partier.

Expressen söker Kent Ekeroth.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.