Helt hjälplösa, nyfödda kycklingar slängs på löpande band. Foto: Animal EqualityHelt hjälplösa, nyfödda kycklingar slängs på löpande band. Foto: Animal Equality
Helt hjälplösa, nyfödda kycklingar slängs på löpande band. Foto: Animal Equality
Kycklingarna kastas in i maskiner och behandlas som om de vore prylar tillverkade av plast eller gummi. Foto: Animal EqualityKycklingarna kastas in i maskiner och behandlas som om de vore prylar tillverkade av plast eller gummi. Foto: Animal Equality
Kycklingarna kastas in i maskiner och behandlas som om de vore prylar tillverkade av plast eller gummi. Foto: Animal Equality
Filmen är inspelad i Katalonien i Spanien. Undersökningen pågick under några år. De senaste bilderna filmades i augusti 2015. Foto: Animal EqualityFilmen är inspelad i Katalonien i Spanien. Undersökningen pågick under några år. De senaste bilderna filmades i augusti 2015. Foto: Animal Equality
Filmen är inspelad i Katalonien i Spanien. Undersökningen pågick under några år. De senaste bilderna filmades i augusti 2015. Foto: Animal Equality
Under 2015 slaktades 94 miljoner kycklingar i Sverige, en ökning med 7 procent från året innan, enligt Jordbruksverkets siffror. Foto: Animal EqualityUnder 2015 slaktades 94 miljoner kycklingar i Sverige, en ökning med 7 procent från året innan, enligt Jordbruksverkets siffror. Foto: Animal Equality
Under 2015 slaktades 94 miljoner kycklingar i Sverige, en ökning med 7 procent från året innan, enligt Jordbruksverkets siffror. Foto: Animal Equality
Foto: Animal EqualityFoto: Animal Equality
 Foto: Animal Equality
Foto: Animal EqualityFoto: Animal Equality
 Foto: Animal Equality
Foto: Animal EqualityFoto: Animal Equality
 Foto: Animal Equality
Foto: Animal EqualityFoto: Animal Equality
 Foto: Animal Equality

Filmen avslöjar hur kycklingar behandlas

Publicerad

Fyra minuter och 20 sekunder från insidan av en kycklingfabrik är allt som behövs.

Det smygfilmade avslöjandet där nyfödda kycklingar behandlas med oerhörd grymhet har chockat miljoner människor på sociala medier – och kan få dig att sluta äta kyckling.

Den upprörande videon från kycklingfabriken har publicerats av den ideella djurrättsorganisationen Animal Equality och har 18 miljoner visningar på internet.

Dokumentärfilmen är ytterst plågsam att titta på, både för den som älskar kycklingar och för den som älskar kyckling.

– De flesta människor blir helt chockade av videon – som de aldrig riktigt tänkt på hur livet startar för kycklingar som föds upp för kött- och äggproduktion. Eftersom miljarder kycklingar används för dessa ändamål varje år är varje aspekt av deras liv starkt industrialiserad, säger Toni Shepard, som är chef för den brittiska sektionen av Animal Equality.

Många kycklingar överlever inte

I dokumentärfilmens inledning säger berättaren:

– Animal Equalitys utredare har infiltrerat kläckningsindustrin för att visa er den verklighet som kycklingindustrin inte vill att ni ska se.

De anställdas respektlöshet mot kycklingarna är uppenbar. Helt hjälplösa, nyfödda kycklingar slängs på löpande band, in i maskiner och behandlas som om de vore prylar tillverkade av plast eller gummi.

När de har kläckts hälls de i hundratals tillsammans med äggskalen på ett rullband och sorteras maskinellt. En del ramlar och springer pipande och förvirrade omkring. Döda och halvdöda kycklingar ligger på golvet.

Många kycklingar är för svaga och överlever inte den första skakande behandlingen. I filmen visas hur de slängs levande i en container tillsammans med äggskalen för att sedan krossas manuellt.

94 miljoner slaktades

Toni Shepard säger:

– Filmen är inspelad i Katalonien i Spanien. Undersökningen pågick under ett par år, och de senaste bilderna filmades i augusti 2015.

I Sverige äter vi mer och mer kyckling. Under 2015 slaktades 94 miljoner kycklingar, en ökning med 7 procent från året innan, enligt Jordbruksverkets siffror.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag