Det amerikanska företaget vill utvinna värdefulla metaller på asteroider. Foto: Planetary Resources / Epa / Scanpix
Det amerikanska företaget vill utvinna värdefulla metaller på asteroider. Foto: Planetary Resources / Epa / Scanpix

Filmaren vill gräva guld i rymden

Publicerad

I framtiden kan asteroider visa sig vara rena guldgruvan.

Ett amerikanskt bolag riktar nämligen blickarna mot rymden för att utvinna ädla metaller som platina.

– Allt vi anser vara värdefullt på jorden finns i nästan obegränsad kvantitet i rymden, säger Eric Anderson på Planetary Resources.

Företaget hoppas kunna påbörja sitt sökande efter dyrbara metaller på några av de tusentals asteroider, som passerar förbi i närheten av jorden, inom en tioårsperiod. Men själva utvinningen ligger troligtvis mycket längre fram i tiden.

Till en början kommer Planetary Resources att inrikta sig på att utveckla och sälja obemannade rymdfarkoster för rekognoseringsuppdrag. Bolaget hoppas kunna genomföra ett demonstrationsuppdrag i omloppsbanan runt jorden inom en tvåårsperiod.

Företaget lider inte brist på investerare. Såväl filmmakaren James Cameron som Google-cheferna Larry Page och Eric Schmidt har pumpat in pengar i projektet.

Stora resurser

Enligt bolaget kan en 30 meter bred asteroid innehålla platina till ett värde av 25–50 miljarder dollar (cirka 168–337 miljarder kronor).

– Allt vi anser vara värdefullt på jorden – metaller, mineraler, energi, fasta egendomar, vatten – finns i nästan obegränsad kvantitet i rymden. Det finns en möjlighet att skapa ett bolag vars uppdrag är att kunna åka till och helt enkelt identifiera och komma åt en del av dessa resurser och slutligen räkna ut hur man ska göra dem tillgängliga där de behövs, säger en av bolagets grundare, Eric Anderson, till Reuters.

Flera forskare är dock skeptiska till projektet, eftersom man menar att det helt enkelt inte är kostnadseffektivt, uppger BBC.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag