Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ytterligare ett hål hittades i vraket – visades aldrig i tv

Bilder ur dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt” som hade premiär 28 september på Dplay.
Hålet som uppmärksammas i dokumentären.Foto: Dplay
Estonia har fler hål i skrovet än vad som syns i nya dokumentären.Foto: DPLAY/TT / HANDOUT / EPA TT NEWS AGENCY
Bogvisiret bärgas.Foto: JAAKKO AVIKAINEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Ännu ett hål i Estonia-vraket hittades under inspelningen av dokumentären – men visades aldrig för tv-tittarna. 

Estniska experter har kritiserat filmmakarna för partiskhet. 

– Vi har inte hemlighållit något, säger filmaren Linus Andersson till SVT Väst. 

I den nya dokumentären om Estonia avslöjas ett hål som finns i skrovet på Estonia. 

Avslöjandet har resulterat i nya krav på dykningar vid platsen som sedan 1995, året efter katastrofen, betraktas som en gravplats. 

Innan den nya dokumentären släpptes på Dplay fick Estlands utrikesministers rådgivare Mart Luige ta del av filmmaterialet. 

Då visades fler hål som senare klipptes bort i dokumentären. 

Linus Andersson, som var med och filmade dokumentären, bekräftar uppgiften för SVT Väst. 

– Jag kan förstå om någon tycker att det var lite fult att inte ta med den där andra skadan också. Men alla experter har fått ta del av vårt material. De kom fram till att det andra hålet inte är något väsentligt. Vi har inte hemlighållit något, säger han till kanalen. 

”Kan ha skett när fartyget träffade botten”

I en promemoria som Estlands regering nyligen publicerat på sin hemsida, och som Sjöfartstidningen var först med att rapportera, kommenterar estniska experter det råmaterial de fick ta del av på förhand. 

Liksom det tidigare kända hålet är även detta ett horisontellt hål i styrbordssidan på Estonia, men längre akterut. Sjöfartstidningen hänvisar till uppgifter i estnisk media som gör gällande att det tidigare okända hålet är några meter långt och flera tiotals centimeter brett. 

Nummer ett visar platsen för det tidigare kända hålet, medan nummer två visar det fram till nu okända.Foto: Estlands regering

Filmteamet har av estniska experter anklagats för partiskhet efter valet att klippa bort det andra hålet. 

Linus Andersson säger att det hålet var av en annan karaktär än det som uppmärksammas i dokumentären. 

– Det horisontella hålet har sannolikt orsakats av stressbelastning på svaga punkter på skrovet. Det kan ha skett när fartyget träffade botten eller under själva förlisningsprocessen. Men det är i alla fall ingen intrycksskada av det slag som vi visat, säger han. 

Estniska experter: Troligtvis ingen kollision

I samma rapport som Estland publicerat gör experter bedömningen att det är osannolikt att hålet, som visas i dokumentären, orsakades av en kollision vid havsytan. 

En annan förklaring som i stället pekas ut är att fartyget träffat ett objekt under vattnet – till exempel en sten som ligger på havsbotten. 

Samtidigt uppger estniska regeringen att slutsatserna inte är baserade på någon närmare analys då de gjordes i samband med att de fick ta del av materialet. Enligt Sjöfartstidningen ska rapporten inte heller ha någon officiell status. 

Sara, 48, överlevde Estonia: ”Tog två år att komma tillbaka”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.