Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Filmar när de slår
till mot bocken

Här bränner de upp Gävlebocken.

En man som säger att han deltagit i bränningen i natt har filmat hela sekvensen när de häller bensin på den, samt slänger i väg ett tändrör.

Sekunder senare står den anrika bocken i lågor.

– Som att sno godis från ett barn, säger den anonyme filmaren.

Det är 47 år sedan den första julbocken i Gävle sattes upp. Samma år brändes den ner.

Förra året brann den natten före Lucia och på tidiga lördagsmorgonen stod den alltså i lågor igen.

Polisen larmades till Slottstorget strax efter klockan 04.00, då var den övertänd.

– Vi har ännu inga misstänkta, säger Fredrik Nilsson på Gävleborgspolisen.

"Inget hinder för oss"

Nu träder alltså de påstådda fyra bockbrännarna fram med en film som visar hur de bränner ner den stolta halmfiguren.

På filmen syns hur flera killar hoppar över staketet som omringar bocken, sprutar en vätska på benen på den och sedan slänger i väg ett tändrör. 

Medan de fyra männen springer från platsen - en av dem med kameran monterad på huvudet - syns det snabbt hur bocken slukas av lågor på bara några sekunder.

– 98-oktanigt bensin brinner alltid, flamskyddet verkade inte fungera. Det var i alla fall inget hinder för oss, säger en av männen.

Filmaren säger att de upptäcktes av de två väktare som fanns på platsen för att bevaka bocken.

– Vi rekade först. Det var en man och en kvinna. De såg när vi sprang fram men det kändes som att de sket i oss, de rusade fram och sprutade med brandsläckaren på bocken i stället. 

Han berättar att idén föddes vid en vadslagning tidigare under året.

– Av det man har läst, det man har hört, så vet man att det här är en tradition. Sedan har man den där "bucketlist" som man vill uppfylla i livet. Det är inte så att vi hatar Gävle, det kändes bara som en sak som måste göras, säger mannen.

"Vi åker inte fast"

De berättar att planen var att genomföra aktionen på lucia, men att de fick förhinder. Att det blev lördagsmorgonen - efter att krogarna stängt - var bara en slump.

Är ni inte rädda att åka fast?

– Därför har man balaklava (en sorts "rånarluva"), handskar, tar med sig flaskorna tillbaka till bilen och lämnar inga spår efter sig. Vi är alla så pass kompetenta så vi åker inte fast, säger han och tillägger:

– Det var bara en övervakningskamera som övervakade bocken, det är som att sno godis från ett barn.

Efter branden har polisen meddelat på sin hemsida att de har beslagtagit föremål på platsen som har använts av gärningsmännen. Flera vittnen är också hörda, meddelar de.

"Inte beroende av uppmärksamhet"

Maria Nässert, talesperson för bockkommittén i Gävle, sa efteråt att hon var "jätteledsen och bedrövad" över att den brann ner. 

– Den ska ju stå där på Slottstorget. Vi skulle ju både fira jul och nyår med bocken på plats. Vi är jätteledsna för att man inte kan låta den vara. Det ska vara en halmbock på Slottstorget. Så är det, säger hon bestämt.

– Vi tänker inte så mycket på det, vi kör vårt eget race, kontrar en av männen.

På frågan om varför de väljer att gå ut med filmen svarar en av de påstådda bockbrännarna:

– Vi är inte beroende av uppmärksamhet, jag vet inte riktigt varför vi går ut med det.

Kommer ni att göra om det?

– Nej, nu räcker det.

Bocken har brunnit ett tjugotal gånger sedan den upprättades, senast förra året. Då lades en bild upp på forumet Flashback, där några personer visade upp sina nytatuerade ben där det står datumet "2012.12.12" och en bild på en brinnande Gävlebock.

Polisen: bra att det finns en film

Polisen meddelar att om någon har tips om vilka som ligger bakom bockbränningen, ska man höra av sig till dem på telefon 11414.

Leif Zackrisson, förundersökningsledare, påpekar dock för Arbetarbladet att det är bra att det kommit fram en film som kan användas som bevismaterial. 

– Det är alltid bra med bilder. Man ser att det är flera personer och vad de gör. Man ser också lite klädsel och det är något vi kan jämföra med de vittnesuppgifter vi får in, säger han till tidningen.

Normalt jobbar polisen mest med vittnesuppgifter och teknisk bevisning för att lösa bränder. 

 – Får vi något konkret uppslag under helgen har vi resurser att lägga på fallet, säger han till Arbetarbladet som också skriver att föremål hittats vid bocken, bland annat en bensindunk. 

Bockhistoria

# 1966: Julbocken av halm har satts upp varje år i Gävle sedan 1966.

# 1969: På nyårsafton brändes bocken för första gången.

# 1970: Sex timmar efter uppsättandet brändes bocken. Den sattes dock upp igen, denna gång skapad i vass, och två kraftigt berusade ynglingar kunde bindas till branden.

# 1971: De brända bockarna fick köpmännen i Gävle att tröttna och i stället tog Vasaskolan över verksamheten, men deras mindre bock gick också mot ett tungt öde då den slogs i bitar.

# 1972: Bocken sjönk ihop efter sabotage.

# 1974: Brändes ner.

# 1976: Raggarbil körde sönder bocken.

# 1979: Gävlebocken brändes ner innan den ens hade satts upp. En ny byggs som impregneras men också den saboterades.

# 1980: Brändes ner på julafton.

# 1985: Bocken hade nu saboterats fem år i rad och även detta år brändes den ner. Men den fick också en välkommen plats i Guinness rekordbok eftersom den blev 12,5 meter hög vid bygget.

# 1988: Bocken klarade sig och blev spelobjekt på engelska oddslistor.

# 1990: Flera vaktade bocken frivilligt och kanske klarade den sig från sabotage detta år just av den anledningen. Året innan hade den byggts upp två gånger och bränts ner lika många.

# 1991: Bocken fick en reklamsläde som visade sig vara ett svartbygge och som också brann på julaftons morgon.

# 1992: Tre bockar brändes ner och bockbrännaren greps. Året därpå skonades den och hamnade samtidigt i Guinness rekordbok på nytt, denna gång var bocken 16 meter hög. Under resten av 90-talet sattes Gävlebocken i brand vid flera år.

# 2000: Ett par dagar innan nyår brann bocken ner. Bocken har sedan dess brunnit alla år utom tre. Förra året sattes den i brand natten till den 13 december.

Och i år klarade den sig alltså till sista helgen innan julafton.

Källa: www.visitgavle.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.