Filmar när de slår
till mot bocken

Publicerad

Här bränner de upp Gävlebocken.

En man som säger att han deltagit i bränningen i natt har filmat hela sekvensen när de häller bensin på den, samt slänger i väg ett tändrör.

Sekunder senare står den anrika bocken i lågor.

– Som att sno godis från ett barn, säger den anonyme filmaren.

Det är 47 år sedan den första julbocken i Gävle sattes upp. Samma år brändes den ner.

Förra året brann den natten före Lucia och på tidiga lördagsmorgonen stod den alltså i lågor igen.

Polisen larmades till Slottstorget strax efter klockan 04.00, då var den övertänd.

– Vi har ännu inga misstänkta, säger Fredrik Nilsson på Gävleborgspolisen.

"Inget hinder för oss"

Nu träder alltså de påstådda fyra bockbrännarna fram med en film som visar hur de bränner ner den stolta halmfiguren.

På filmen syns hur flera killar hoppar över staketet som omringar bocken, sprutar en vätska på benen på den och sedan slänger i väg ett tändrör.

Medan de fyra männen springer från platsen - en av dem med kameran monterad på huvudet - syns det snabbt hur bocken slukas av lågor på bara några sekunder.

– 98-oktanigt bensin brinner alltid, flamskyddet verkade inte fungera. Det var i alla fall inget hinder för oss, säger en av männen.

Filmaren säger att de upptäcktes av de två väktare som fanns på platsen för att bevaka bocken.

– Vi rekade först. Det var en man och en kvinna. De såg när vi sprang fram men det kändes som att de sket i oss, de rusade fram och sprutade med brandsläckaren på bocken i stället.

Han berättar att idén föddes vid en vadslagning tidigare under året.

– Av det man har läst, det man har hört, så vet man att det här är en tradition. Sedan har man den där "bucketlist" som man vill uppfylla i livet. Det är inte så att vi hatar Gävle, det kändes bara som en sak som måste göras, säger mannen.

"Vi åker inte fast"

De berättar att planen var att genomföra aktionen på lucia, men att de fick förhinder. Att det blev lördagsmorgonen - efter att krogarna stängt - var bara en slump.

Är ni inte rädda att åka fast?

– Därför har man balaklava (en sorts "rånarluva"), handskar, tar med sig flaskorna tillbaka till bilen och lämnar inga spår efter sig. Vi är alla så pass kompetenta så vi åker inte fast, säger han och tillägger:

– Det var bara en övervakningskamera som övervakade bocken, det är som att sno godis från ett barn.

Efter branden har polisen meddelat på sin hemsida att de har beslagtagit föremål på platsen som har använts av gärningsmännen. Flera vittnen är också hörda, meddelar de.

"Inte beroende av uppmärksamhet"

Maria Nässert, talesperson för bockkommittén i Gävle, sa efteråt att hon var "jätteledsen och bedrövad" över att den brann ner.

– Den ska ju stå där på Slottstorget. Vi skulle ju både fira jul och nyår med bocken på plats. Vi är jätteledsna för att man inte kan låta den vara. Det ska vara en halmbock på Slottstorget. Så är det, säger hon bestämt.

– Vi tänker inte så mycket på det, vi kör vårt eget race, kontrar en av männen.

På frågan om varför de väljer att gå ut med filmen svarar en av de påstådda bockbrännarna:

– Vi är inte beroende av uppmärksamhet, jag vet inte riktigt varför vi går ut med det.

Kommer ni att göra om det?

– Nej, nu räcker det.

Bocken har brunnit ett tjugotal gånger sedan den upprättades, senast förra året. Då lades en bild upp på forumet Flashback, där några personer visade upp sina nytatuerade ben där det står datumet "2012.12.12" och en bild på en brinnande Gävlebock.

Polisen: bra att det finns en film

Polisen meddelar att om någon har tips om vilka som ligger bakom bockbränningen, ska man höra av sig till dem på telefon 11414.

Leif Zackrisson, förundersökningsledare, påpekar dock för Arbetarbladet att det är bra att det kommit fram en film som kan användas som bevismaterial.

– Det är alltid bra med bilder. Man ser att det är flera personer och vad de gör. Man ser också lite klädsel och det är något vi kan jämföra med de vittnesuppgifter vi får in, säger han till tidningen.

Normalt jobbar polisen mest med vittnesuppgifter och teknisk bevisning för att lösa bränder.


– Får vi något konkret uppslag under helgen har vi resurser att lägga på fallet, säger han till Arbetarbladet som också skriver att föremål hittats vid bocken, bland annat en bensindunk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag