Filmade tjuvridningen - nu polisanmäls flera

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Susanne Osterling.
Foto: Privat

Proffstränaren Susanne Osterlings tre unghästar går ute på bete vid Solängets travbana i Örnsköldsvik.

Under midsommarnatten tog sig flera ungdomar in i hagen och försökte rida dem - medan allt filmades och senare lades ut på Facebook.

Nu har händelsen polisanmälts.

- Klart man blir förbannad när man ser sådant där, säger Susanne Osterling.

Susanne Osterling är travtränare för tio hästar vid Solängets travbana i Örnsköldsvik. Tre av hennes unghästar går nu på sommarbete vid en av hagarna i närheten av travbanan. Under midsommarhelgen fick hon nys om en videofilm som cirkulerade på internet. På filmen såg hon hur en tonårskille tog sig in i hagen med hennes hästar - medan hans kompisar stod vid sidan av och filmade.

"Ett skämt"

- Man ser klart och tydligt att någon försöker hoppa upp på mina tre ettåringar som går på bete. Han tar tag i manen och har en hand på ryggen och så försöker han göra jämfotahopp och kommer ungefär till maghöjd.

Susanne Osterling reagerade starkt på filmen och valde att göra en polisanmälan.

- Jag förstår att det är ett skämt som går över styr men det är inte okej på något sätt. Så här beter man sig inte mot djur. Det kunde ha blivit katastrofalt, dels för den här killen som gör det dels hade unghästarna kunnat bli livrädda och skada sig själva genom att springa genom hagen.

"Var ångerfull"

Enligt Susanne Osterling har hästarna, som så småningom ska börja tävla, inte tagit någon uppenbar skada av händelsen. Även om hästarna i nuläget är svårvärderade pengamässigt, är hon kritiskt till hur man har behandlat djuren.

- Ännu är de kanske inte pengamässigt de dyraste, men det är även ett affektvärde i djuren. De här är ju inte sålda, men man kan få 100 000 kronor för dem om de är tillräckligt bra, säger Susanne Osterling.

Filmen som spred sig på Facebook är numera borttagen och Susanne Osterling har själv varit i kontakt med en av tonåringarna.

- Jag pratade med killen i går kväll och han var väldigt ångerfull, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.