Piratpartisten Henrik Alexandersson kan få ett toppjobb i Bryssel. "Jag såg hur han tvingade tjejer att slicka hans fötter", berättar Alexandersson om sin tid som kameraman åt porrkungen Carl Serung.
Piratpartisten Henrik Alexandersson kan få ett toppjobb i Bryssel. "Jag såg hur han tvingade tjejer att slicka hans fötter", berättar Alexandersson om sin tid som kameraman åt porrkungen Carl Serung.

Filmade porr - får toppjobb i EU

Publicerad
Uppdaterad
Den nyliberale bloggaren Henrik Alexandersson kommer att anställas av Piratpartiet. Han blir EU-parlamentarikern Christian Engströms högra hand i Bryssel.
Expressen kan i dag avslöja att han har jobbat som kameraman åt den ökände porrkungen Carl Serung.
- Jag filmade när han tvingade en brud att slicka hans fötter, säger han.
Piratpartiet fick ett mandat i EU-valet, och i mitten av juli tillträder partiets vice ordförande Christian Engström som ledamot i EU-parlamentet. Till sin hjälp kommer han att ha Henrik Alexandersson, nyliberal bloggare och debattör.
Inga papper är skrivna ännu, men båda parter är överens om att han blir Christian Engströms assistent och högra hand. Han kommer ansvara för flera tunga uppgifter nere i Bryssel.

Ska sköta mediekontakter

- Det lutar åt att jag tar hand om bland annat integritetsfrågor och mediekontakter, säger Henrik Alexandersson.
Men Henrik Alexandersson har en bakgrund som få människor känner till. I mitten av 90-talet samarbetade han med den ökände porrkungen Carl Serung, som använde unga tjejer i sina porrfilmsinspelningar.
Och det var inga vanliga porrfilmer. Carl Serung förnedrade kvinnorna i porrfilmerna.
Bakom kameran stod Henrik Alexandersson. Han fick jobb på en tidning som Carl Serung drev, och började snart även jobba inom hans filmverksamhet.

Har inget emot porrfilmer

- De insåg att jag hållit i en videokamera förr och ville att jag skulle filma när de spelade in de där porrfilmerna. Det framstod snart att han lurade tjejerna att göra saker de inte skulle gjort annars. Jag har inget emot porrfilmer som sådana, men min gräns går där någon lurar eller tvingar folk att göra saker de inte skulle göra annars, säger han.
Henrik Alexandersson jobbade ändå kvar i flera månader, och filmade flera inspelningar.
- Jag såg hur han spottade på tjejer och tvingade dem att slicka hans fötter. Och han gav dem vin och sprit. Jag gillade inte det, så jag gick till medierna, som redan var intresserade av Serungs verksamhet. Till slut lyckades jag smuggla ut en film, som visades i "Svart eller vitt" på TV4. I filmen förnedrar Serung en ung tjej, säger han.
Efter programmet tvingades Carl Serung fly landet. Ett porrkrig utbröt i Stockholm, där Serungs tidigare kumpaner utsattes för både beskjutningar och bombattentat.
Även Henrik Alexandersson levde under hot.
- Jag tvingades gå helt under jorden, berättar han.

Åtalades aldrig

Flera tjejer polisanmälde Serung, men det blev aldrig något åtal. Han lever fortfarande på flykt, och har anhållits i sin frånvaro för bland annat skattebrott. En kvinna som utpekades som Carl Serungs flickvän har dömts till flera års fängelse för bokföringsbrott, skattebrott och grov oredlighet mot borgenär.
Piratpartiets ledning känner till att Henrik Alexandersson samarbetat med Carl Serung. Men de ser inget problem med det.

"Laglig verksamhet"

- Att spela in porr är en bransch som alla andra. Det var en laglig verksamhet, och när han upptäckte att den var dålig avslöjade han den. Om de lurades är det förstås förkastligt, säger Christian Engström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag