Filmade Estonia – åtalas för att ha kränkt gravfriden

Minnesstunden 25 år efter katastrofen
M/S Estonia år 1993.
Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX SWEDEN
Bilder från dykningarna strax efter olyckan.
Foto: JOCKE BERGLUND / EXP
Åklagare Helene Gestrin.
Foto: Thomas Carlgren / Copyright Fotografen Thomas Carlgren AB All Righ

Två personer åtalas för att ha kränkt gravfriden vid Estonia.

De ingick i ett filmteam.

– Lagen har aldrig prövats av domstol tidigare, säger åklagare Helene Gestrin.

De två personerna är svenska medborgare och ingick i ett filmteam som jobbade med en dokumentär om Estonia. De misstänks nu för att ha ”deltagit i undervattensverksamhet vid Estonias gravplats”, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Händelsen inträffade i september i fjol, då personer sänkte ner en dykrobot från en tysk båt, för att filma vid Estonia.

I teamet ingick, förutom svenska, även norska och tyska medborgare.

– Gravfriden vid Estonia har blivit kränkt av händelsen, säger Helene Gestrin, kammaråklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, i ett pressmeddelande.

Speciallag kring Estonia

Skeppsvraket ligger på internationellt vatten, men omfattas av en speciallagstiftning som baseras på ett avtal mellan flera Östersjöstater – och som Sverige har skrivit under.

Även Estland och Finland har skrivit under – men inte Tyskland.

– Lagen har aldrig prövats av domstol tidigare och nu får rätten bestämma hur det som har hänt ska bedömas juridiskt. Frågan är om svensk lag väger tyngre än det faktum att undervattensverksamheten skedde på internationellt vatten och av en tyskflaggad båt, säger Helena Gestrin.

De åtalade kan dömas till böter och fängelse i upp till två år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.