Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Filmade dödsolyckan i stället för att hjälpa till

På fredagen omkom en lastbilschaufför på E4.

När polis kom till platsen stod folk och filmade.

Ingen hade gått fram till mannen för att se om de kunde göra någonting, uppger Viktor Adolphson på Stockholmspolisen.

FAKTA: Om bildtips till Expressen

VAR INTE I VÄGEN

Om det är en dramatisk situation, tänk på att inte vara i vägen för räddningspersonal. Tänk också på den personliga integriteten. Du är först och främst medmänniska, sen fotograf!

UPPTRÄD ETISKT, RESPEKTERA LAGEN

Precis som alla stora medier tar Expressen emot tips, bilder och filmer. Det material vi får in genomgår en kritisk nyhetsvärdering. I bedömningen ingår innehållet i bilderna och uppgifterna, men också huruvida du uppträtt etiskt och inom lagens gränser.

På fredagsmorgonen omkom en lastbilschaufför i en trafikolycka på E4 i närheten av Kungens kurva. När polis kom till platsen hade flera bilister stannat till för att filma olyckan, skriver yttre befälet Viktor Adolphson på Twitter.

– Enligt patrullen som var först på plats hade ingen gått fram till den avlidna för att se om de kunde göra något, säger han.

Mannen hade klämts fast efter att lastbilsekipaget välte. I stället för att hjälpa till eller hålla sig undan när uttryckningsfordon anlände, ska flera personer ha fortsatt att filma och stört polisens arbete.

– De flinade och gick fram och filmade nära. Patrullen som var på plats var märkbart störda och tog illa upp, säger Viktor Adolphson.

Filmar självmord

Viktor Adolphson är av uppfattningen att antalet personer som filmar vid olyckor och polisutryckningar har ökat de senaste åren.

– Vi har exempel på folk som står och filmar personer som är på väg att ta livet av sig. Man filmar människor i deras värsta ögonblick i livet, säger han.

Adolphson tror inte att utvecklingen beror på att medier efterfrågar bilder, utan snarare att allt fler vill skryta med häftiga bilder i sociala medier.

– Det som är så frustrerande är att folk hellre plockar upp mobilen och filmar, i stället för att kolla om de kan göra något, säger han.

 

Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iOS eller Android.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!