Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Filmade dödsolyckan – flera anmälda för brott

En person dog efter att en lastbil kraschat in i en tunnelbanebro. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Nu har polisen upprättat anmälan mot flera personer som ska ha filmat räddningsarbetet. Foto: Pontus Althin

En person dog efter att en lastbil kraschat i en tunnelbanebro.

Då tog flera personer upp kameran – och polisen har nu upprättat anmälningar. 

– Jag och mina kolleger känner mycket olust och upprördhet över den likgiltighet som människor visar, säger Filip Rundberg på Stockholmspolisen och var på plats vid olyckan. 

Det var vid 07-tiden på torsdagsmorgonen som polis och räddningstjänst larmades till en trafikolycka söder om Stockholm. 

På E4 i närheten av trafikplats Bredäng kraschade en lastbil in i en tunnelbanebro i Fruängen. 

En person dog av sina skador. 

Filmade dödsolyckan i Fruängen – polisanmäls

Nu meddelar polisen att de upprättat flera anmälningar mot personer som ska ha tagit fram kameran och filmat olycksplatsen. 

Enligt polisen ska det handla om människor som gått förbi platsen och människor som stått på gångbron ovanför lastbilen.

Trafikolyckan orsakade köer i Stockholmstrafiken. Foto: Läsarbild

De ska ha filmat samtidigt som räddningsarbetet fortfarande pågick. 

– Jag och mina kolleger känner mycket olust och upprördhet över den likgiltighet som människor visar, säger Filip Rundberg på Stockholmspolisen och var på plats vid olyckan. 

Totalt sex personer polisanmälda

Totalt har sex personer polisanmälts. Tre av dem för att ha använt mobilen samtidigt som de kört bil. De andra tre för att ha filmat olyckan – och därmed anmälts för olaga integritetsintrång. 

– Det innebär att personen som filmar också sprider materialet vilket vi ansåg oss ha information om att det gjorts, säger Filip Rundberg. 

I lagen står det: ”Straffansvar ska gälla endast om spridningen är ägnad att medföra allvarlig skada för den som bilden eller uppgiften rör. Det ska inte dömas till ansvar om gärningen med hänsyn till syftet och övriga omständigheter var försvarlig.

Polisen skriver vidare på sin hemsida att de prioriterade räddningsarbetet, men att flera poliser sattes in för att hantera personerna som på olika platser stod och filmade räddningsarbetet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.