Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Film på barnmisshandel spreds – mamman döms

Film på barnmisshandel spreds – mamman döms.
Mamman åtalades för ofredande, misshandel och grov misshandel mot sin treåriga dotter.
Foto: Polisen

På flera filmer som spreds i sociala medier syns hur en mamma i Blekinge slog, knuffade och stampade på sin treåriga dotter. 

Mamman hävdade i polisförhör att det var en okänd man som uppmanat henne att begå gärningarna. 

Nu döms mamman till två års fängelse. 

– När det gäller misshandel mot barn är det något av det värsta jag sett, säger Dan Sjåstad, lagman vid Blekinge tingsrätt. 

Det var i september förra året som det spreds filmer i sociala medier som visade en barnmisshandel. En mamma i Ronneby som är i 20-åråldern greps kort därefter.

Nu döms mamman till två års fängelse av Blekinge tingsrätt för flera fall av misshandel. Mamman ska också betala ett skadestånd till flickan på 110 000 kronor.

”Kvinnan har visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att utöva våld mot ett skyddslöst barn”, skriver Blekinge tingsrätt i ett pressmeddelande. 

Enligt domen har mamman under några dygn utsatt sin dotter för våld och andra kränkningar genom att flera gånger stampa dottern i ansiktet och på överkroppen, utdela slag i ansiktet med öppen och knuten hand, kasta föremål på dottern och dra dottern i håret över golvet.

Mamman har genomgått en rättpsykiatrisk undersökning som visade att hon inte led av någon allvarlig psykisk störning under misshandeln av dottern. 

Polisen spärrade av kvinnans lägenhet och gjorde en husrannsakan efter att hon hade gripits.
Foto: JENS CHRISTIAN
I mammans telefon hittade polisen en chatt mellan mamman och den okända mannen.
Foto: Polisen

Hävdar att hon blev manipulerad

I polisförhör har mamman erkänt att hon misshandlat sin dotter men hävdat att hon blev manipulerad av en okänd man i sociala medier. 

– Han sa att jag skulle göra massa grejer mot min dotter. Typ dra henne i håret, stampa på henne och skicka videos till han som bevis, har mamman sagt i förhör.

Enligt lagman Dan Sjåstad är det inget som påverkar straffvärdet för kvinnan. 

– Hon har inte varit under något direkt tvång från den här personen. Dessutom är det väldigt oklart vad det handlar om egentligen, men att det är något som pågått i bakgrunden det framgår av de här meddelandena som hittades i hennes telefon, säger han.

Händelsen fick stor uppmärksamhet i hela landet eftersom filmklippen på misshandeln spreds i sociala medier. 

– Det var en omtumlande rättegång för de som fick ta del av materialet, säger lagman Dan Sjåstad . 

En som reagerade starkt på filmerna när de spreds var lokalpolitikern Mohamed Moustafa ”Momma” Merzi.

– Av någon konstig anledning dök den här videon upp i mitt flöde. Jag har aldrig haft så ont i kroppen som när jag såg den, och jag kan tänka mig att alla som är föräldrar känner likadant, sa han i samband med händelsen. 

Flickan som blev misshandlad är omhändertagen. Enligt socialtjänsten mår hon efter omständigheterna väl.

Kvinnans advokat Markus Segerström har ännu inte bestämt sig för om domen ska överklagas eller inte. Han berättar att mamman är besviken över beskedet från tingsrätten. 

– Hon tycker det är jobbigt att få den här domen, säger han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.