Filippa bestämde sig för att testa Onlyfans i två veckor

Filippa Berg testade först Onlyfans i två veckor.
”Det började som en kul grej, men ju mer jag kommit in på det inser jag hur bra det faktiskt är för min del”, säger hon.
Foto: OnlyFans
En av de typer av bilder som fansen kan få på Onlyfans.
Foto: Filippa Berg

Under coronapandemin har intresset för betalsajten Onlyfans ökat.

Filippa Berg skapade ett konto och drog in tusenlappar på sina bilder och chattmeddelanden de första veckorna.

– Jag svarar för jag tänker det är en del av det de köper, berättar hon.

Onlyfans är sajten där vuxna kan lägga upp bilder och videos på ett låst konto – och prenumeranter betalar för att se innehållet. Det finns inga begränsningar för vilket innehåll man får lägga upp, vilket främst gjort sajten till en sida för betalporr.

Men bakom betalväggarna finns även artister, gamers och personliga tränare. Och under coronapandemin har allt fler skapat konton.  

En av dem är svenska innehållsskaparen Filippa Berg, 30. Hon startade ett konto på sajten i början av augusti i år, till en början för att testa och kunna göra en youtubefilm om sina erfarenheter. Men efter de två veckorna har hon fortsatt lägga upp sina foton, många för avklädda än vad Instagram tillåter.

– Det började som en kul grej, men ju mer jag kommit in på det inser jag hur bra det faktiskt är för min del, säger hon. 

För Filippa Bergs del handlar det om att inte begränsas.

– Gör du innehåll på internet i dag och vill tjäna pengar behöver du samarbeten på till exempel Instagram. Men med samarbeten blir du så begränsad och kan inte lägga ut vad som helst för det kanske inte ens samarbetspartner gillar. Jag vill vara fri och då är det bättre att de som vill se får betala för min konst, säger Filippa Berg. 

Foto: Privat

Behöver vara stor på andra plattformar

Filippa Berg har över 30 000 följare på Instagram och har där marknadsfört sitt Onlyfans-konto för att locka folk att följa henne på betalsajten. Men det är inte många som följer efter. I skrivande stund har hon 34 prenumeranter på Onlyfans. De betalar 26 dollar, motsvarande 224 kronor, var i månaden för Filippas inlåsta material. 

– För att någon ska tycka det är värt att betala för krävs nog att det är en person du varit intresserad av sedan tidigare. Kanske en influencer, artist, någon som är jättebra på det den gör.

https://www.instagram.com/p/CDzB_kLpbVx/

I första hand män som följer

Under sina två första veckor fick hon in motsvarande 8 000 kronor innan skatt - efter att Onlyfans tagit sin del av kakan, runt 20 procent. 

Hon försöker lägga upp någonting varje dag och beskriver sina bilder som nakna och ibland sensuella, men inte som porr.

– Jag lägger upp mer av min konst än jag lägger upp på Instagram och extramaterial, behind the scenes. Och den konst som censureras på Instagram får synas på Onlyfans. 

En av de bilder som Filippa beskriver.
Foto: Filippa Berg

Det finns ingen statistik om kön, ålder eller land på dem som prenumererar på ens konto. Men bland Filippa Bergs följare är det tydligt att det främst är män, säger hon.  

– Det är tre-fyra personer som skriver, två av dem skriver varje dag. Jag svarar för jag tänker det är en del av det de köper. De skriver vardagliga saker, typ hur mår du i dag, vad gör du? 

”Porr är inte olagligt”

Meghan Donevan, forskare på organisationen Talita som hjälper människor ut ur prostitution och pornografi, har varnat för att gränsdragning på sajten kan vara svår – speciellt i tider som dessa.

– Till slut tvingas kvinnorna lägga upp grövre innehåll, om de vill tjäna samma summor som innan. Någonstans på vägen tappar man greppet och då blir det allt svårare att ta sig ut. Om kvinnan är desperat, särskilt i dessa tider, är det svårt att tacka nej.

Den kritik som finns mot sajter där majoriteten av innehållet består av avklädda eller porrbilder håller inte Filippa Berg med om. 

– Porr är inte olagligt. Att det ska gå vidare till att ”vill du ses i verkligheten” kan ju hända på alla plattformar så det är moralism att prata om hallickverksamhet.

Filippa Berg bryr sig heller inte om vilken stämpel Onlyfans har eller att det skulle påverka henne. 

– Min konst väcker reaktion och det passar mig finfint att folk blir upprörda och har åsikter över vilken sajt jag syns på, säger hon. 

LÄS MER: Unga lockas från Tiktok till Onlyfans – skryter om vad de tjänar på bikinibilder

LÄS MER: Monica, 28, från Sverige är en av Onlyfans största: ”Det kommer med ett visst bakslag”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.