Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Filippa Reinfeldt lämnar politiken

Filippa Reinfeldt.
Foto: Sven Lindwall

Strax efter klockan 18 på torsdagskvällen stod det klart:

Filippa Reinfeldt, 47, lämnar politiken efter att ha förlorat omröstningen om posten som finanslandstingsråd i Stockholm. Hon förlorade omröstningen med två röster, kan Expressen.se avslöja.

Enligt källor meddelade hon att hon lämnar alla sina uppdrag - och politiken.

Moderaternas nuvarande finanslandstingsråd i Stockholm, Torbjörn Rosdahl, 65, vann över utmanaren Filippa Reinfeldt med två röster, 22 mot 20, när landstingsgruppen träffades på torsdagskvällen, uppger källor för Expressen.

Av de 43 moderaterna i landstingsgruppen var en frånvarande under mötet.

Omröstningen innebär att Rosdahl nu fortsätter som finanslandstingsråd. Han blir också gruppledare för Moderaterna och landstingsstyrelsens ordförande.

Lämnar politiken

Enligt uppgifter till Expressen.se hade Filippa Reinfeldt kämpat hårt för att ta över makten i det viktiga Stockholms läns landsting. Hon var inte intresserad av att fortsätta som sjukvårdslandstingsråd.

– Nu lämnar hon alla sina uppdrag. Hon kommer att söka sig till näringslivet, säger en av hennes partikamrater till Expressen.se.

Filippa Reinfeldts pressekreterare Gustaf Stenlund:

– Hon valde efter att hon förlorade med 20-22 att berätta att hon efter att hennes mandatperiod som hälso - och sjukvårdslandstingsråd är över, kommer att lämna landstingspolitiken.

Vann överlägset personvalet

Torbjörn Rosdahl föreslogs av en majoritet av nomineringskommitténs medlemmar, två av medlemmarna ville i stället ha Reinfeldt. Enligt Expressens källor blev Rosdahl ett slags kompromisskandidat.

Trots att Filippa Reinfeldt överlägset vann personvalet med 9 335 kryss hade hon inte tillräckligt stöd i det egna partiet.

– Jag känner mig väldigt glad över att få förtroendet från fullmäktigegruppen här i kväll, när det blev en omröstning som jag vann.

– Jag känner ju Filippa sen tolv år tillbaka när hon var min fadder när jag var ny i landstinget, och sedan har vi jobbat fyra år tillsammans, så det blir ett stort tomrum. Men vi som är luttrade politiker vet ju att det är fyra år i taget, och nu var det min tur att få fyra år till och det är jag väldigt glad över.

Filippa meddelade samtidigt att hon lämnar landstingspolitiken – vad blev det för reaktioner på det vid mötet?

– Det gick en liten chock i publiken när Filippa berättade för alla. Hon tackade alla och höll ett tal som var väldigt starkt till alla, där hon berättade att hon nu kommer att lämna, och önskade mig lycka till.

Christer G Wennerholm sparkas

Alliansen tänker regera landstinget i minoritet.

För att Sverigedemokraterna inte ska få något inflytande är planen ett minoritetsstyre där allianspartierna ska söka samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i viktiga frågor.

Under kvällens möte stod det också klart att nuvarande trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm sparkas.

I stället utsågs Kristoffer Tamsons, som var nomineringskommitténs förslag, till trafiklandstingsråd.

Övriga landstingsråd som utsågs på kvällens möte: Peter Carpelan, Marie Ljungberg Schött och Paul Lindqvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.