Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Filippa Reinfeldt
i tvist efter löften

Filippa Reinfeldt.Foto: Tommy Pedersen

Filippa Reinfeldts tvist med sjukhuscheferna i Stockholm fortsätter.

I lördags sade hon i DN att man öppnar en lättakut på Danderyds sjukhus redan i mars - inte vid årsskiftet som planerat.

Enligt uppgift till Expressen fick sjukhusledningen reda på de nya planerna först när de läste det i tidningen.

– Det är en väldigt, väldigt allvarlig situation, säger oppositionslandstingsrådet Helene Hellmark Knutsson (S).

Tidigare i veckan riktade Filippa Reinfeldt kritik mot sjukhusledningen på Karolinska Universitetssjukhuset. Hon anklagade sjukhuset för att inte ha uppfyllt avtalet med landstinget.

– Jag är väldigt bekymrad och också besviken över att det står så många obemannade sängar inne på Karolinska sjukhuset. När man har ett avtal och ett vårduppdrag som ska bedrivas, och vi skriver under det avtalet, vill vi också att sjukvården ska finnas där, sa hon i måndags till SVT:s ABC.

"Redan i mars"

Sjukhusets direktör Birgir Jakobsson gick i går inte att nå, men säger i en intervju med Dagens Nyheter att Reinfeldts kritik mot sjukhuset är felaktig.

– Det framställs som om Karolinska bryter mot vårdavtal, vilket vi inte gör, säger Birgir Jakobsson till DN.

Samtidigt framkommer det nu att Filippa Reinfeldt gått ut i medierna med ytterligare ett uttalande som rör vårdkrisen utan att ha förankrat det med ledningen på det berörda sjukhuset.

I lördagens DN framkom att Filippa Reinfeldt har planer på en ny lättakut på Danderyd redan till mars i år, som ska bidra till att lösa den akuta vårdkrisen så snabbt som möjligt.

– Vi hoppas att den kan öppna redan i mars, sa hon till DN.

Enligt uppgift till Expressen fick sjukhusledningen vid Danderyds sjukhus reda på planerna genom att läsa det i tidningen.

"Är allvarligt"

Danderyds sjukhus har planerat att inrätta en lättakut i årsskiftet 2014/2015, men ingen på Danderyds sjukhus var förvarnad om Filippa Reinfeldts nya besked.

Filippa Reinfeldts pressekreterare Gustaf Stenlund säger att han utgår från att kommunikationen gått rätt till.

– Vi förutsätter att hälso- och sjukvårdsförvaltningen samarbetar med Danderyds sjukhus för att detta ska gå så bra som möjligt, säger han.

Oppositionslandstingsrådet Helene Hellmark Knutsson (S) är kritisk.

– Jag tycker att det var allvarligt att Filippa Reinfeldt först skyllde hela krisen på sjukhusledningen, sen går man ut med det här utspelet om lättakuten, och då visar det sig att sjukhusledningen på Danderyd redan jobbar med ett eget förslag. Då kommer hon inrusande och säger att det är något annat ska göras, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.