Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Filippa Reinfeldt gör politisk comeback – ny talesperson

Filippa Reinfeldt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ulf Kristersson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/MEDIABILD
Filippa Reinfeldt.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ
Filippa Reinfeldt.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Filippa Reinfeldt, 52, gör politisk comeback kan Expressen nu avslöja. 

M-ledaren Ulf Kristersson har handplockat henne till det tvärpolitiska uppdraget som hbtq-politisk talesperson.  

– Det känns rätt nu att komma tillbaka till ett så viktigt nationellt ledande uppdrag, säger Filippa Reinfeldt till Expressen. 

Stockholms tidigare sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt lämnade politiken hösten 2014 och har sedan dess, fram till februari i år, suttit i koncernledningen och arbetat som chef för affärsutveckling och PA hos den privata sjukvårdsjätten Aleris. 

Där har hon bland annat arbetat med tidigare socialministern och KD-ledaren Göran Hägglund som tog plats i styrelsen 2015. 

Sedan mars 2019 driver hon det egna bolaget Filippa Reinfeldt AB.

Inför valet i höstas uppgav källor för Expressen att Filippa Reinfeldt var högaktuell för en ministerpost – om det hade blivit ett maktskifte. 

Men Stefan Löfven fick behålla regeringsmakten och den politiska comebacken sköts därför på framtiden.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har enligt uppgifter till Expressen under en längre tid diskuterat framtida uppdrag med den tidigare toppolitikern. 

Filippa Reinfeldt bli en nyckelspelare 

Partiledaren vill se Filippa Reinfeldt som en nyckelspelare inför nästa val. Hon anses vara en skicklig och erfaren ledare som dessutom ”går genom rutan”.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

I landstingsvalet 2014 fick Filippa Reinfeldt mer än tre gånger fler personkryss än någon annan politiker.

Moderaternas partiledning beslutade under måndagen att utse henne till partiets nya talesperson i hbtq-frågor.  

– Jag är glad över att i dag få välkomna Filippa Reinfeldt tillbaka till en ledande politisk roll i Moderaterna, säger partiledaren Ulf Kristersson.

Utgångspunkten för Moderaternas hbtq-politik är att ”alla ska ha rätt att leva sitt liv utifrån egna villkor – oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck”.

Det konstateras i ett partiinternt dokument som Expressen tagit del av att vi i Sverige har ”kommit långt i arbetet med att stärka hbtq-personers rättigheter och möjligheter” – men många utmaningar återstår:

”I synnerhet vad gäller hur hbtq-personer bemöts i vardagen. Otryggheten liksom ohälsan är större, äldre hbtq-personer möter bristande förståelse, de som lever under hedersförtryck osynliggörs och vården ser väldigt olika ut i olika regioner.”

Partiledningen vill att ”Moderaterna ska vara en drivande kraft för att förbättra hbtq-personers situation”.

– Det är ett otroligt viktigt arbete med många angelägna frågor, konstaterar Filippa Reinfeldt själv, och pekar bland annat på den utsatta situation som många hbtq-personer lever i. 

– Det är väldigt många som far illa och som utsätts för både våldsbrott och hatbrott. 

Filippa Reinfeldt ska leda referensgrupp

Filippa Reinfeldt ska nu leda en referensgrupp av moderata talespersoner som i sina respektive riksdagsutskott täcker alla relevanta sakpolitiska frågor. 

I gruppen ingår riksdagsledamöterna Carl-Oskar Bohlin från civilutskottet, Camilla Waltersson Grönwall från socialutskottet, Johan Forssell från justitieutskottet och Kim Nilsson, ordförande för organisationen Öppna Moderater.

– Detta är ett brett tvärpolitiskt arbete som handlar om bland annat hedersförtryck, psykisk ohälsa och migrationspolitik, säger Filippa Reinfeldt. 

– Vi behöver göra mer för att säkerställa att människor kan och får älska vem man vill.

För fem år sedan, 2014, gick Filippa Reinfeldt i Pridetåget tillsammans med den dåvarande finansministern Anders Borg.
Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN

Filippa Reinfeldt får nu i uppdrag att utveckla och kommunicera partiets hbtq-politik. 

Enligt vad Expressen erfar gör hon och partiledaren Ulf Kristersson gemensam sak och kommer redan den här veckan, under den pågående Pridveckan i Stockholm, att göra ett politiskt utspel. 

Filippa Reinfeldt säger till Expressen att hon under hela sitt liv arbetat med frihetsfrågor och med att bekämpa ”frihetsbegränsare”. 

– Det känns rätt nu att komma tillbaka till ett så viktigt nationellt ledande uppdrag.

På frågan om hon vill bli minister i framtiden blir svaret: 

– Jag vill arbeta med frågor där jag känner att jag kan bidra och göra skillnad för människor. Därför stänger jag inga dörrar på förhand, varken till politik eller andra näringslivsuppdrag. 

Kritiserades för bygget av Nya Karolinska

Som sjukvårdslandstingsråd i Stockholm kritiserades Filippa Reinfeldt bland annat för bygget av universitetssjukhuset Nya Karolinska. 

I en längre intervju i Expressens tv-program ”Bara Politik” förra våren konstaterade hon bland annat: 

– Man ska alltid lära sig av de goda sakerna men också av de misstag som gjorts, för det här var någonting helt nytt.

Samtidigt konstaterade hon:

– Jag tycker att det är sorgligt när man försöker göra det här sjukhuset till ett slagträ i debatten.

Filippa Reinfeldt var tidigare gift med dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt. De har tre vuxna barn tillsammans; 26, 24 och 19 år gamla. Paret skilde sig 2013.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.